Държавният дълг към края на март е 4.7 млрд. евро

437
Държавният дълг към края на март е 4.7 млрд. евро

В края на март 2008 г. държавният дълг възлиза на 4.737 млрд. евро, от които 1.557 млрд. евро вътрешен държавен дълг и 3.18 млрд. евро външен държавен дълг, става ясно от доклад на Министерството на финансите.

В номинално изражение дългът намалява приблизително с 355 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Намалението на дълга се дължи основно на извършените плащания през месеца, както и на предсрочно погасяване на част от дълга към Световна банка.

Държавногарантираният дълг през месец март достигна до 563.7 млн. евро. Намалението на държавногарантирания дълг се дължи основно на извършени плащания и на валутно курсова разлика.

В края на отчетния период делът на държавния дълг в общия размер на БВП възлиза на 15.0%, което представлява понижение с 1.1 процентен пункт спрямо предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 10.1%, а на вътрешния държавен дълг - 4.9% от БВП. Държавногарантираният дълг/БВП е в размер на 1.8%.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 32.9%, а външните - 67.1%.

През март Министерството на финансите проведе един аукцион за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукциона одобрените поръчки на 10-годишни ДЦК са за 35.0 млн. лв.

От началото на годината общият размер на извършените плащания по главници и лихви възлиза на 1.432 млрд. лв., от които: 1.122 млрд. лв. по външния и 310.6 млн. лв. по вътрешния дълг.

По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро - 64.4%, следван от тези в лева - 26.8% и в щатски долари - 8.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg