Държавният дълг нарасна с 18 млн. евро за месец

527
Държавният дълг нарасна с 18 млн. евро за месец

Държавния дълг в края на месец май възлиза на 4.754 млрд. евро, от които 1.578 млрд. евро вътрешен държавен дълг и 3.176 млрд. евро външен държавен дълг.

В номинално изражение дългът нараства приблизително с 18.1 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Увеличението на дълга се дължи основно на нарастването на вътрешния дълг, информират от Министерството на финансите.

Държавногарантираният дълг през месец май достигна до 565.7 млн. евро. Увеличението на държавногарантирания дълг се дължи основно на получените траншове.

В края на отчетния период делът на държавния дълг в общия размер на БВП възлиза на 15.1%, запазвайки нивото си от предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 10.1%, а на вътрешния държавен дълг - 5.0% от БВП. Държавногарантираният дълг/БВП е в размер на 1.8%.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 32.9 %, а външните - 67.1%.

През месец май Министерството на финансите проведе един аукцион за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукциона одобрените поръчки на 10-годишните ДЦК са за 40.0 млн. лв.

От началото на годината общият размер на извършените плащаният по главници и лихви възлиза на 1.558 млрд. лв., от които: 1.208 млрд. лв. по външния и 350.3 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро - 60.2%, следван от тези в лева - 27.3% и в щатски долари - 7.7%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg