Държавният дълг се увеличи с 35 млн. лв. за месец

713
Държавният дълг се увеличи с 35 млн. лв. за месец

Държавният дълг в края на декември възлиза на 4.828 млрд. евро, от който вътрешният е 1.539 млрд. евро, а външният е 3.29 млрд. евро, съобщават от Министерството на финансите.

В номинално изражение дългът бележи нарастване приблизително с 34.7 млн. евро, в сравнение с нивото, регистрирано в края на предходния месец. Увеличението на дълга се дължи основно на реализирана валутно курсова разлика.

В края на отчетния период делът на държавния дълг към БВП възлиза на 14.8%.

Нарастването е в размер на 0.1 процентни пункта спрямо ноември. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 10.1%, а на вътрешния държавен дълг е 4.7% от БВП.

В структурата на държавния дълг в края на периода, вътрешните задължения заемат дял от 31.9 %, а външните - от 68.1%.

Общо 54.7% от дълга е в евро, 24.5% в лева, а респективно 18% и 2.8% в долари и други валути.

Извършените погашения през декември възлизат на 95 млн. лв. По отношение на валутната композиция на плащанията от началото на годината, най-съществен е делът на тези в левове, който е 49.9%, следван от 36.7% в евро и 11.7% в щатски долари.

Държавногарантираният дълг през месец декември достига до 612 млн. евро.

В номинално изражение държавногарантираният дълг бележи намаление приблизително с 14.1 млн. евро, в сравнение с нивото, регистрирано в края на предходния месец.

Намалението на държавногарантирания дълг се дължи основно на извършените погашения през изминалия месец. Съотношението държавногарантиран дълг/ БВП е в размер на 1.9%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg