Държавният дълг в края на април възлиза на 4.734 млрд. евро

385
Държавният дълг в края на април възлиза на 4.734 млрд. евро

Държавният дълг в края на април възлиза на 4.734 млрд. евро, от които 1.557 млрд. евро вътрешен държавен дълг и 3.178 млрд. евро външен държавен дълг, съобщиха от Министерство на финансите. В номинално изражение дългът намалява приблизително с 3 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Намалението му се дължи основно на предсрочно погасяване на част от дълга към Япония.

Държавногарантираният дълг през месец април достигна до 564.4 млн. евро. Това се дължи основно на извършени плащания и на валутно курсова разлика.

В края на отчетния период делът на държавния дълг в общия размер на БВП* възлиза на 15.0%, запазвайки нивото си от предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 10.1%, а на вътрешния държавен дълг - 4.9% от БВП. Държавногарантираният дълг/БВП е в размер на 1.8%.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 32.9 %, а външните - 67.1%.

През месец април Министерството на финансите проведе един аукцион за продажба на държавни съкровищни бонове на местния пазар. Одобрените поръчки на аукциона на 3-месечните ДЦК са за 15.0 млн. лв.

От началото на годината общият размер на извършените плащанията по главници и лихви възлиза на 1.25 млрд. лв., от които: 914.4 млн. лв. по външния и 335.9 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро - 60.6%, следван от тези в лева - 26.9% и в щатски долари - 7.7%.

* По прогнозни данни за БВП за 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg