Държавният дълг в края на месец август е 4.77 млрд. евро

458
Държавният дълг в края на месец август е 4.77 млрд. евро

Съгласно водения от Министерство на финансите официален регистър на държавния дълг, същият в края на месец август възлиза на 4.768 млрд. евро, от които 1.541 млрд. евро вътрешен държавен дълг и 3.227 млрд. евро външен държавен дълг.

В номинално изражение дългът нараства приблизително с 62.6 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Увеличението на дълга се дължи основно на валутнокурсова разлика.

Държавногарантираният дълг през месец август достигна до 586.7 млн. евро. Увеличението на държавногарантирания дълг се дължи основно на получените траншове, както и на валутнокурсова разлика.

В края на отчетния период делът на държавния дълг в общия размер на БВП (по прогнозни данни за БВП за 2008 г.) възлиза на 15.1%. Нарастването е в размер на 0.2 процентни пункта спрямо края на предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 10.2%, а на вътрешния държавен дълг – 4.9% от БВП. Държавногарантираният дълг/БВП е в размер на 1.9%.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 32.3 %, а външните – 67.7%.

От началото на годината общият размер на извършените плащания по главници и лихви възлиза на 1 603.4 млн. лв., от които 1 080.2 млн. лева по външния и 523.2 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро – 53.3%, следван от тези в лева – 31.5% и в щатски долари – 10.6%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg