Държавният дълг в края на юни възлиза на 4.736 млрд. евро

396
Държавният дълг в края на юни възлиза на 4.736 млрд. евро

Държавният дълг в края на месец юни възлиза на 4.736 млрд. евро, от които 1.595 млрд. евро вътрешен държавен дълг и 3.141 млрд. евро външен държавен дълг. Това сочат данните от водения от Министерството на финансите официален регистър. В номинално изражение дългът намалява приблизително с 18.5 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Намалението на дълга се дължи основно на валутнокурсова разлика.

Държавногарантираният дълг през месец юни достигна до 567.4 млн. евро. Увеличението му се дължи основно на получените траншове.

В края на отчетния период делът на държавния дълг в общия размер на БВП (по прогнозни данни за БВП за 2008 г.) възлиза на 15.0%, намалението е в размер на 0.1 процентни пункта спрямо края на предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 10.0%, а на вътрешния държавен дълг - 5.1% от БВП. Държавногарантираният дълг/БВП е в размер на 1.8%.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 33.7 %, а външните - 66.3%.

През месец юни Министерството на финансите проведе един аукцион за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукциона одобрените поръчки на 5-годишните ДЦК са за 35.0 млн. лв.

От началото на годината общият размер на извършените плащания по главници и лихви възлиза на 1.625 млрд. лв., от които: 1.273 млрд. лв. по външния и 352.2 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро - 62.6%, следван от тези в лева - 24.8% и в щатски долари - 7.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg