Държавният и държавногарантиран дълг намалява до 5.86 млн. евро

651
Държавният и държавногарантиран дълг намалява до 5.86 млн. евро

Към края на февруари номиналният размер на държавния и държавногарантирания дълг намалява с 339 млн. евро до 5.86 млн. евро спрямо месец по-рано. В това число вътрешният дълг е в размер на 1.47 млрд. евро, а външният - 4.39 млрд. евро.

Намалението на дълга се дължи основно на извършени плащания през месеца, според доклад на Министерството на финансите.

Съотношението дълг/БВП в края на месеца намалява с 1.3 процентни пункта до 22.4% на месечна база. Стойностите на външния и вътрешния дълг са съответно 16.8% и 5.5 на сто.

В резултат на извършените погашения във валутната структура настъпват промени. В края на февруари делът на дълга в щатски долари достига 21-9%, дългът в евро - 50.9%, в левове - 18.3%, а в други валути - 8.9 на сто.

Състоянието на лихвената структура на дълга в края на февруари също търпи промени - делът на фиксираните лихви достигна до 66.2%, а дългът с плаващи лихви - 33.8 на сто.

Извършените плащания по държавния и държавногарантиран дълг от началото на настоящата година възлизат на 1.12 млрд. лв., от които по вътрешния - 274.1 млн. лв., и по външния - 847.8 млн. лв. С най-голям относителен дял при плащанията през февруари са тези по облигации и към Европейскя съюз.

Най-голяма част от плащанията са в евро, като след преизчисляване в левове са в размер на 745 млн. лв. Тези в лева са 274.1 млн. лв., а в щатски долари са общо 90.4 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg