Държавният и държавногарантирания дълг в края на юли нарасна до 5.76 млрд. евро

649
Държавният и държавногарантирания дълг в края на юли нарасна до 5.76 млрд. евро

Държавният и държавногарантирания дълг в края на юли възлиза на 5.76 млрд. евро, от които 1.54 млрд. евро вътрешен и 4.21 млрд. евро външен дълг, става ясно от пресцентъра на Министерството на финансите.

В номинално изражение дълга нараства приблизително с 2.4 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Отчетеното нарастване е в резултат преди всичко на положително финансиране през месеца.

В края на отчетния период, делът на държавния и държавногарантиран дълг в общия размер на БВП възлиза на 22.0%, запазвайки нивото от предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния дълг е 16.1%, а на вътрешния -5.9% от БВП.

В структурата на дълга в края на периода, вътрешните задължения заемат дял от 26.8 %, а външните - 73.2%.

През юли Министерството на финансите проведе два аукциона за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукционите са одобрени поръчки на обща номинална стойност от 70.0 млн. лв., в т.ч.: 5-годишни ДЦК за 35.0 млн. лв. и 10-годишни ДЦК за 35.0 млн. лв.

От началото на годината, общият размер на извършените плащанията по главници и лихви възлиза на 2.075 млрд. лв., от които: 1.613 млрд. лева по външния и 461.4 млн. лв. по вътрешния дълг.

По отношение на валутната композиция на плащанията, най-съществен е делът на тези в евро - 59.3%, следван от тези в лева - 22.2% и в щатски долари - 16.9%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg