Държавният и държавногарантираният дълг в края на април е 5.59 млрд. евро

412
Държавният и държавногарантираният дълг в края на април е 5.59 млрд. евро

Държавният и държавногарантираният дълг в края на месец април възлиза на 5.59 млрд. евро, от които 1.52 млрд. евро вътрешен и 4.07 млрд. евро външен дълг, съобщават от Министерство на финансите.

В номинално изражение дългът намалява приблизително с 270.2 млн. евро, в сравнение с предходния месец. Отчетеното намаление е в резултат преди всичко на извършеното предплащане на дълга към МВФ.

В края на отчетния период, делът на държавния и държавногарантиран дълг в общия размер на БВП възлиза на 21.4%, което представлява абсолютно намаление от 1.0 процентен пункт спрямо предходния месец.

В състава на този индикатор делът на външния дълг е 15.6%, а на вътрешния –5.8% от БВП. В структурата на дълга в края на периода, вътрешните задължения заемат дял от 27.1 %, а външните 72.9%.

През месец април Министерство на финансите проведе един аукцион за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукциона одобрените поръчки на 3-годишни ДЦК са за 35.0 млн. лв.

От началото на годината общият размер на извършените плащанията по главници и лихви възлиза на 1 720.7 млн. лв., от които: 1 414.3 млн. лева по външния и 306.4 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията, най-съществен е делът на тези в евро – 66.1%, следван от тези в лева – 17.8% и в щатски долари – 15.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg