Държавният ни дълг в края на 2007 г. възлиза на 5.16 млрд. евро

609
Държавният ни дълг в края на 2007 г. възлиза на 5.16 млрд. евро

Номиналният размер на държавния дълг на България в края на 2007 г. възлиза на 5.16 млрд. евро, от който 3.53 млрд. евро външен държавен и 1.636 млрд. евро вътрешен държавен дълг. Намалението на дълга в абсолютна стойност спрямо 2006 г. е в размер на 482.8 млн. евро, което се дължи основно на провежданата разумната фискална политика, съобщиха от Министерството на финансите.

Вътрешният държавен дълг нараства с около 124.8 млн. евро през изминалата година, в следствие на реализираното положително нетно финансиране от емисии на ДЦК на вътрешния пазар. Отнесен спрямо общия размер на дълга, делът на вътрешния държавен дълг регистрира увеличение от близо 4.9 процентни пункта за периода декември 2006 - декември 2007 година.

Размерът на външния държавен дълг бележи намаление от 607.6 млн.евро през годината в резултат на плащанията по главници, промяна на валутните курсове, и основно на предсрочното погасяване на част от задължения на България към външни кредитори - МВФ.

По отношение на валутната структура на държавния дълг се наблюдава запазване на тенденцията за увеличаване дела на дълговите инструменти, деноминирани в евро и лева, и намаляване дела на тези, деноминирани в щатски долари и други валути.

Спрямо края на 2006 г. дългът в евро нараства от 52.5% до 53.2%, а дългът в лева от 19.4% до 24.1%, докато частта на дълга в други валути е спаднала с 4.6 процентни пункта до 3.0%, а дългът в щатски долари е намалял с около 0.8 процентни пункта. Отчетената промяна е в резултат на положителното нетно вътрешно финансиране в лева и евро, редовните амортизации и извършените предплащания на дълг в СПТ (специални права на тираж).

През 2007 г. бе регистрирано покачване на дълга с фиксирани лихви, като в края на периода задълженията от този тип достигат 73.2% от общия дълг. Изменението се дължи на емитираните на вътрешния пазар ДЦК, изцяло с фиксирани лихвени купони, придържането в общия случай към усвояване на външни кредити с фиксирани лихви и извършените през годината погашения на вътрешен и външен дълг с плаващи лихвени проценти. Това се отрази в посока редуциране влиянието на плаващите лихвени проценти и съответно в по-добра прогнозируемост на бюджетните средства, необходими за обслужване на държавния дълг.

В структурата на държавния дълг по видове кредитори с най-голям относителен дял към 31 декември 2007 г. са облигациите (в т.ч. глобални и еврооблигации) - 32.9%, следвани от ДЦК, емитирани на вътрешния пазар - 31.7%, Световна банка - 20.9%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg