Даваме 150 000 евро хуманитарна помощ на Китай и Мианма

399
Даваме 150 000 евро хуманитарна помощ на Китай и Мианма

Министерският съвет ще предостави финансова помощ на Китай и на Бирма/Мианма, за да бъдат намалени негативните последици от сполетелите двете страни природни бедствия. Тя ще е в размер на 100 000 евро за Китай и 50 000 за Бирма/Мианма. Средствата, предназначени за Китай, ще са на разпореждане на китайските власти, а за Бирма/Мианма ще бъдат предадени чрез подходящ многостранен механизъм в рамките на ООН или ЕС, съобщава правителствената информационна служба.

Китай бе разтърсен на 12 май 2008 г. от земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер. То имаше разрушителни последици и принуди китайските власти да се обърнат за спешна помощ към международната общност, включително към ЕС.

Бирма/Мианма пък бе сполетяна на 3 май 2008 г. от опустошителния циклон "Наргис". Въпреки политиката си на замразяване на контактите на високо политическо равнище с управляващата военната хунта, налагането на ограничителни мерки във връзка със системното нарушаване от властите на правата на човека и липсата на съществен напредък на политическия процес към демократизация на страната, непосредствено след бедствието ЕС взе решение да окаже спешна хуманитарна помощ на населението в пострадалите от циклона райони.

Присъединяването на страната ни към двете хуманитарни акции е в унисон с провежданата политика за участие в международното сътрудничество за развитие, неделима част от която е хуманитарното подпомагане.

Средствата ще бъдат предоставени за сметка на предвидените в централния бюджет на България за 2008 г. средства за официална помощ за развитие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg