Даваме на съд 10 европейски държави

413
Даваме на съд 10 европейски държави

Три европейски държави вече са дадени на съд от Европейската комисия, тъй като все още не признават професионалните квалификации, получени у нас. Ако не ускорят процедурата, същото грози още 7 страни.

В Люксембург са заведени дела срещу Германия, Португалия и Австрия. Наказателни процедури са започнати срещу Словения, Унгария, Кипър, Франция, Гърция, Ирландия, Люксембург и Испания. Възможни са и парични глоби.

Тези държави все още не са въвели в националното си законодателство Директивата със списъка на професионалните квалификации, които трябва да бъдат признавани автоматично във всички държави членки на Европейския съюз. Проблемът засяга специалисти от различни сфери - лекари, юристи, моряци, архитекти, инженери в инвестиционното проектиране и др.

"Признаването на българските дипломи е част от основните постижения на евроинтеграцията и с малки изключения българските дипломи наистина се уважават във държавите членки, но и при определени условия", каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, цитирана от Би Ти Ви.

Според споменатите условия има 7 регулирани професии, при които не се изискват допълнителни стъпки за признаване на дипломите и квалификацията. Това са лекар - базово ниво, лекар специалист, стоматолог - базово ниво, стоматолог специалист, медицинска сестра и архитект.

Българските дипломи по тези специалности важат в Европа само при положение, че техните притежатели са започнали образованието си след изрично посочени в директивата години. При останалите професии са необходими освен диплома и трудов стаж.

Делата в Люксембург могат да се проточат до две години. От българското министерство на образованието уточниха, че не са реагирали по-рано, защото на практика двустранни мерки не са възможни, а Еврокомисията се е задействала според своите правила и срокове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg