Дават 100 млн. лева на български стартъпи

1712
Дават 100 млн. лева на български стартъпи

© МИ

Създава се „Фонд за ускоряване и начално финансиране“ с бюджет от 100 милиона лева, който ще е насочен изцяло върху улесняване достъпа до финансиране за стартиращи предприятия.

Управлението на средствата ще бъде чрез Фонда на фондовете и има за цел да покрие пълния жизнен цикъл и развитие на едно предприятие.

Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първата конференция  Dare to scale на компания „Ендевър“ в Югоизточна Европа, съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство. Домакин на проявата е София Тех Парк.

„Министерство на икономиката на България подкрепя конференцията, защото вярваме, че създаването на иновативни предприятия и тяхното разрастване е път към постигане на икономически растеж и основен приоритет за региона на Централна и Източна Европа“, каза зам.-министър Манолев.


Той подчерта, че е особено важно предприемаческата активност да се насърчава сред младите хора, тъй като именно те са тези, които ще осъществят прехода към Четвъртата индустриална революция.

„Надявам се, че конференцията ще представи бизнес модели и добри практики на успешни предприемачи, което ще насърчи и други да тръгнат по техния път“, допълни Александър Манолев.

Стартъп компаниите, които се провалиха през 2017 г. Една от тях е компанията за сокоизтисквачки Juicero, свързана с wifi

По думите му България се утвърждава като страна в Югоизточна Европа с благоприятна бизнес среда за достъп до финансиране чрез рисков капитал, като голям брой стартиращи предприятия от страните от региона са получили финансиране за своя бизнес от българските фондове за рисков капитал Eleven и LauncHub в периода 2007-2013 г.

„През новия програмен период 2014-2020 г. целта ни е да надграждаме постигнатото до момента чрез финансови инструменти и да продължим да подкрепяме развитието на устойчива екосистема в полза на предприемачите в България“, каза още зам.-министър Манолев.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg