Дават ни 21.5 млн. евро по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

328
21.5 млн. евро се предоставят на страната ни по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Той ще се изпълнява в периода 2007-2011 г. Крайният срок за договаряне на проектите е 30 април 2009 г., а за изпълнението им – 30 април 2011 г.

На заседанието си правителството одобри проект на меморандум за разбирателство между Испания, Лихтенщайн, Норвегия и България за изпълнението на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Целта на този инструмент е намаляване на социалното и икономическото неравенство и укрепване капацитета на новите страни-членки за пълноценно участие във вътрешния пазар на Общността.

По финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство ще се подкрепят проекти в областите:

- защита на околната среда, включително и градската, посредством намаляване на замърсяването и насърчаване използването на възобновяема енергия.

- насърчаване на устойчивото развитие чрез ефективно използване и управление на ресурсите.

- опазване на европейското културно наследство, включително обществен транспорт и градско обновяване.

- развитие на човешките ресурси чрез насърчаване на образованието и обучението, укрепване на капацитета на местните власти и техните администрации в сферата на административните и публичните услуги;

- здравеопазване и грижи за децата.

С проекти по механизма могат да кандидатстват всички публични и частни организации или неправителствени организации, които са регистрирани в страната и действат в обществен интерес – централни, регионални или местни органи; образователни и научни институции; екологични организации; доброволни и обществени организации и публично-частни партньорства.

Очаква се първото набиране на проектните предложения да стартира през ноември 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg