Дават още 60 млн. лв. за издръжка на учениците

336
Дават още 60 млн. лв. за издръжка на учениците

Единните разходни стандарти по функция "Образование" от 1 юли 2008 г. ще бъдат с 9.4 на сто по-големи. Очаква се днес правителството да предостави на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, финансиращи детски градини, училища и обслужващи звена, 60 млн. лв. за увеличението, съобщиха от правителствената информационна служба.

От 1 юли 2008 г. средният стандарт за един ученик в общообразователно училище става 1266 лв. при 1157 лв. до тази дата. По-високи са стандартите за издръжка на младежите, които посещават спортни и професионални училища и училища по изкуствата. В зависимост от профилите, те са от 1130 лв. до 2820 лв.

Увеличението на стандартите ще доведе и до повишаване на средната брутна заплата на работещите в училища и детски градини. Разчетите показват, че тя ще достигне 650 лв.

За първостепенните разпоредители, които не са изпълнили изискването да делегират права на второстепенните си разпоредители за реализиране на собствени приходи, се предвижда увеличението да е в размер на 80 на сто от размера на допълнителните средства за 2008 г.

Кабинетът ще разгледа проекторешение за утвърждаване на Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2008 г.

Източник: бТВ, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg