Дават отнето от бандити имущество на нуждаещи се

550
Дават отнето от бандити имущество на нуждаещи се

Председателят на комисията за имущество, придобито от престъпна дейност, Стоян Кушлев, предлага да се създаде друга, която да управлява отнетото в полза на държавата.

Няма да създаваме нови институции и да харчим държавни пари - ще се създаде комисия, начело с министъра на финансите, в която ще участват заместник-министри и на други министерства, както и наш представител, допълни той.

Според него трябва да се създаде национален фонд, в който да постъпва отнетото имущество и комисията да го разпределя - за правозащитните органи, за благотворителни цели, за детски домове, за обезщетяване на жертвите от престъпления.

У нас не се обезщетяват жертвите на престъпления, добави Кушлев.

Той допълни, че се срамува, когато от европейските институции го питат какво се прави в тази насока.

Законът ще даде възможност, ако една сграда не може да се продаде на изгодна цена, да може да се даде за детска градина или детски дом, посочи Кушлев.

По отношение на отнетите предприятия той поясни, че в САЩ службата на американските маршали наема фирми, които стопанисват тези дружества в полза на държавата. Каква ще бъде практиката, която ще предприемем ние, трябва да се реши от законодателя, допълни Кушлев.

Бих препоръчал имуществото да не се продава винаги, ако може да носи печалба на държавата, нека се стопанисва по този начин, посочи той.

Председателят на комисията уточни, че вече се работи по подобен закон и се очаква до края на юли той да влезе Министерския съвет, а през есента - в парламента.

Работим добре с данъчните, с МВР, ДАНС, промениха се нещата, заяви Кушлев в отговор на въпрос как оценява работата на комисията с другите институции.

По-рано днес парламентът прие доклада за 2009 година на комисията, който миналата година беше отхвърлен. Тогава депутатите заявиха, че няма ефективност от работата на комисията и в бюджета не постъпват пари.

През 2009 г. Кушлев и колегите му са поискали да се наложат обезпечителни мерки в 155 случая за налагане на възбрани и запори в размер на 254 920 297 лв., като съдът е уважил исканията до размер на 253 992 806 лв., пише обаче в одобрения днес доклад.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg