Дават повече пари за наука

419
Дават повече пари за наука

Поискано е увеличение на средствата за наука, които са 0.4% от БВП, съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев.

Поради нарастването на БВП догодина, дори при запазване на 0.4%, ще има нарастване със средства от порядъка на 26-27 млн. лева, каза Вълчев при представянето днес на информация за проектите, които кандидатстват за конкурсите на Фонд "Научни изследвания". На срещата в Банско са чуха много гласове в подкрепа на увеличаване на средствата за наука като процент от БВП. Мисля, че ще има съгласие по това и Фонд "Научни изследвания" ще бъде увеличен в номинално изражение, посочи Вълчев.

Тази година средствата за фонда са увеличени около четири пъти, в сравнение с предходни години и са в размер на 60 млн. лева. Кандидатстват 1050 проекта, съобщи на пресконференцията управителят на Фонд "Научни изследвания" Анастас Герджиков.

Сред 16-те конкурса има и нови, от които по-важните са "Идеи", "Интегрирани научни центрове в университетите", "Изграждане на центрове за върхови постижения" и "Стипендии за завръщане на български учени, работещи в чужбина". Голям интерес има към конкурса "Млади учени", за който кандидатстват 85 проекта.

Най-много проекти - 337, са подадени за Тематичния конкурс (Насърчаване на научните изследвания в приоритетни области). С най-много проекти кандидатстват висшите училища, следвани от БАН. Биотехнологиите, храните и здравето са приоритетната област за най-много кандидати - 27%.

Кандидатствалите проекти ще бъдат оценени през есента. На пресконференцията беше съобщено, че всички университети и институти към БАН, включително големите библиотеки, ще имат достъп до електронна текстова база данни. 15-20 години не сме имали научни списания, защото средствата са били малко, а те са скъпи, сега за една нощ всички ще получат достъп до всички списания, даде пример Анастас Герджиков.

Преди началото на сесията в Народното събрание ще бъдат внесени Националната стратегия за развитие на научните изследвания в България и законът за научните степени и научните длъжности, каза министър Даниел Вълчев.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg