Дебат по вота на недоверие в парламента

508
Дебат по вота на недоверие в парламента

В Народното събрание днес ще бъдат разискванията по шестия поред вот на недоверие към кабинета "Станишев", поискан от опозицията. Мотивите за него и събраните 86 подписа бяха внесени в деловодството на парламента на 23 юли. Искането е подкрепено от депутати от ДСБ, ОДС, БНД, "Атака", БНС и независими народни представители. Основните мотиви са за нанесени морални и материални щети на българските граждани поради "провала на правителството при спазване на правилата на държава член на Европейския съюз и усвояване на средствата от еврофондовете".

През 2007 г. има нулево усвояване на парите от ЕС по седемте оперативни програми, посочват от опозицията. Спрени са средства от предприсъединителните фондове по програмите САПАРД, ФАР и ИСПА.

В резултат на действията на правителството изостава развитието на инфраструктурата на страната, загубени са три години за строителството на магистрала "Тракия", не е ясно бъдещето на останалите магистрали, лошо е състоянието и на останалите пътища, се отбелязва в мотивите за вота.

България е загубила над 1 милиард евро до този момент, поради тежка корупция, неспазване на правилата, неадекватното и некомпетентно поведение на българското правителство, твърди парламентарната опозиция. Няма никаква гаранция, че през следващите месеци средствата ще бъдат усвоени, посочват вносителите на вота.

"Правителството на тройната коалиция и премиерът Сергей Станишев трябва да получат вот на недоверие от парламента. Това ще даде възможност да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори и да се състави кабинет, който да отстоява националните интереси", пише в заключението към мотивите.

На пресконференция във Варна премиерът Станишев заяви, че не вярва в искрената загриженост на опозицията за страната. Министър-председателят посочи, че разполага с информация за системна работа на представители на опозицията срещу България. Според него, все пак, вотът на недоверие е нормална стъпка, политически дебат. Има сили в страната, които създават напрежение и не желаят стабилност, отбеляза премиерът Станишев в коментар за намерението на опозицията да бойкотира парламента, правителството и местната власт. Такъв подход, според него, не обслужва хората, а единствено политически цели, които ще струват скъпо на страната. Станишев допълни, че не смята да сменя министри, за да угоди на някого или заради нечии очаквания, а това може да стане след задълбочен анализ на ситуацията у нас.

Първият вот на недоверие към управлението на тройната коалиция беше отхвърлен на 19 април 2006 г. Мотивите - "заради несправяне с бедствената ситуация в България след наводненията и със създадените трайни корупционни практики при усвояване на средствата".

Вторият вот към кабинета беше отхвърлен на 2 март 2007 г. Искането беше заради "разпад в държавната политика в областта на здравеопазването".

Третият вот на недоверие към управляващите беше заради "разпада на държавната политика в областта на образованието" и съвпадна с учителската стачка. Той беше отхвърлен на 23 октомври миналата година. Четвъртият вот на недоверие беше отхвърлен на 22 февруари тази година. Мотивите за него бяха "корупцията в управлението".

Петият поред вот на недоверие към правителството беше заради "неговата обвързаност с организираната престъпност". Той беше отхвърлен на 11 април.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg