Дефицит на маслодаен слънчоглед на пловдивската стокова борса

848
Дефицит на маслодаен слънчоглед на пловдивската стокова борса

На последната сесия на Пловдивската стокова борса е регистриран дефицит на маслодаен слънчоглед, съобщиха брокери. В началото на сесията (от 6 до 8 февруари) продавачите са изтеглили заявките си за търговия и на пазара останали само купувачите.

Заради малките количества те започват да наддават и в края на сесията котировките "купува" достигат неочаквано високи стойности за последните десет години, коментираха борсовите агенти. По техни данни търсенето е било в диапазон 940- 950 лв./т, като увеличението е над 40 на сто спрямо предходните сесии.

Според брокерите това се дължи на увеличението с около шест на сто на олиото, от една страна, по-високите ценови нива на слънчогледа при износа, от друга, и на трето място - заради търсенето на слънчоглед за производство на биогорива.

Към момента производството на слънчоглед у нас е около 480 000 т/г., което, според брокерите, се очертава като недостатъчно за постигането на вътрешно ценово равновесие.

За първи път от началото на годината на тази сесия се появяват и заявки за продажба на пшеница при котировки от 500 лв./тон. Купувачите обаче продължават да държат цени от 360 лв./т ; така оформената ценова ножица е нелогична и се очаква купувачите постепенно да повишат котировките "купува", коментират брокерите. (Цените са без ДДС).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg