Делът на строителния сектор в Брутния ни Вътрешен Продукт за 2006 г. е 7%

410
Делът на строителния сектор в Брутния ни Вътрешен Продукт за 2006 г. е 7%

Около 7% ще е делът на строителния сектор в Брутния Вътрешен Продукт на България за 2006 г. Това съобщи при откриването на Българска строителна седмица в Интер- Експо Центъра в София зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев.

Той припомни, че на строителния пазар в България присъстват около 11 000 предприятия с приблизително 150 000 заети в тях. През последните години строителният сектор бележи ръст на продукцията в рамките на 12-18%, информират от министерството.

За 2005 г. продукцията в сектора е 4 млрд. евро. По предварителни данни за 2006 г. се очаква да надхвърли 4.5 млрд. евро, каза Савин Ковачев. Над 90% от предприятията в бранша са с частен капитал посочи той.

Той каза още, че въпреки силното развитие на отрасъла, в него не липсват и проблеми - повечето от българските строителни предприятия не разполагат с достатъчно финансов ресурс за изпълнение на големи проекти. Наред с това вече се проявява и недостатъчната квалификация на изпълнителските кадри и продължава изтичането на опитна работна ръка към други държави.

Според Савин Ковачев ролята на държавата за регулирането на бизнеса ще е само в две направления - създаване на необходимата нормативна база и контрол върху строителството. Той припомни, че в края на 2006 г. влезе в сила Законът за централен професионален регистър на физическите и юридическите лица, извършващи строителство и се очаква да се създаде комисията, която ще подготви новата браншова камара, която ще си партнира с държавата.

Целта е в регистъра по ясни и прозрачни правила да се включат сериозни фирми и да се намали сенчестата икономика в сектора, каза Ковачев.
Той призна, че в областта на контрола върху строителството държавата е изготвила необходимата нормативна база, но все още у много предприемачи липсва инвестиционна култура.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg