Делото на Лукойл отива в Люксембург?

856
Делото на Лукойл отива в Люксембург?

Съдебно-техничека експертиза по делото за отнетите лицензи на "Лукойл" ще изяснява дали измервателните уреди в рафинерията и терминала "Росенец" са монтирани в изисканите от закона места и дали монтирането е започнало в законния срок.  Пред Административния съд в София се проведе първото заседание по процеса.

Делото бе образувано след жалба на "Лукойл" срещу решението на агенцията "Митници" заради липсата на монтирани измервателни уреди. "Лукойл" е с отнет лиценз от 22 юли, но рафинерията и терминалът "Росенец" продължават да работят, тъй като Върховният административен съд реши, че производственият процес може да продължи, докато делата по същество не приключат.

Жалбоподателите от "Лукойл" твърдят, че монтирането на уредите е започнало в законния срок, а представителите на агенцията "Митници" - че това се е случило след изтичането на срока.

Освен това, според компанията, сроковете, които поставя наредбата, е абсолютно невъзможно да бъдат изпълнени. Това ще отнеме години, освен това има и нормативни пречки това да стане, тъй като мястото, където трябва да се поставят, е публично - държавна собственост, изтъкнаха от защитата.

Според представителите на компанията директорът на "Лукойл" Валентин Златев е предупредил премиера Бойко Борисов година и половина преди това, че е невъзможно да се спази срокът. Адвокатите посочиха, че на 150 точки за контрол има поставен уреди, през която минават 26% от бензина за страната и 76% от дизеловото гориво.

Един от защитниците на "Лукойл" бе председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той поиска съдът да пита Европейския съд в Люксембург за това доколко норма в Закона за акциза и данъчните складове противоречи на европейското право.

Тази норма урежда измервателните уреди. Съдът поиска писменото становище по това искане и на Агенция "Митници" и едва след това ще се произнесе. Съдът обаче посочи, че не е задължен да го направи, тъй като е първа инстанция по това дело.

Вещите лица, който ще изготвят експертизата, ще бъдат назначени до три дни. Заради обема на работата, която трябва да се свърши магистратите определиха 6000 лв. депозит за експертите, които трябва да бъдат внесени от "Лукойл".

Магистратите определиха следваща дата за процеса 28 септември, но ако експертизата не е готова дотогава, делото ще продължи през октомври.

Източник: БТА, БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg