Демонстрираме явен напредък по глава „Заетост” от Националната програма за реформи

742
Демонстрираме явен напредък по глава „Заетост” от Националната програма за реформи

България демонстрира явен напредък в изпълнение на глава „Заетост” от Националната програма за реформи, одобрена през февруари 2007 г. Това бе констатирано при първото участие на страната ни в т. нар. Кембриджки преглед в Брюксел.

Той е процес на взаимно проучване, анализ и препоръки между държавите членки на ЕС за изпълнението на целите по заетостта и ключовите послания на Европейската комисия. Всяка държава оценява и е оценявана от друга страна. В оценката участват и експерти от комисията.

Сред положителните резултати за България бяха посочени организирането на трудови борси и стартирането на програма „В подкрепа на майчинството”. Посочено бе обаче, че пред страната все още има важни предизвикателства, като ниското равнище на заетост на младежите и необходимостта от намаляване на броя на отпадащите от образование.

Комитетът по заетост към Европейската комисия одобри обобщен доклад от Кембриджкия преглед, който ще бъде представен на предстоящия Съвет на министрите (EPSCO) през декември т. г.

Документът обхваща резултатите от изпълнението на политиките, насърчаващи гъвкавостта, съчетана със сигурност, и развитието на пазарите на труда в страните, участвали в прегледа. В доклада е направен и тематичен анализ на прогреса, постигнат като цяло в Европейския съюз, като са изброени държавите, прилагащи конкретни мерки.

В този смисъл българските политики са посочени като важни стъпки към изпълнението на мерките в общността за постигане на по-висока динамика на пазара на труда, както и в действията, насърчаващи заетостта и включването на хората в неравностойно положение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg