Денков: 60% от родителите са съгласни учениците да бъдат тествани

557
Денков: 60% от родителите са съгласни учениците да бъдат тествани

© МОН

Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре (6 декември) да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Това обяви пред Българското национално радио министърът на образованието Николай Денков.

По думите му процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа.

Той посочи, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично.


"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица. Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане", припомни Денков.

Той каза още, че би обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта, колко са тестовете и на тази база да търсят решенията.

"Най-важното е те да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, а оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков.

Малко над 5% са положителните проби за COVID-19Най-много са новозаразените в София-град (242), следвана от Варна (107) и Бургас (100)


Според него е безотговорно от Министерството на здравеопазването да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността. 

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас. Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас", обясни образователният министър.

Според него въпросът за нарушенията в учебния материал може да бъде наваксан, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

"Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица", каза още той.

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12.5% от децата.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg