Денков пред Кьовеши: За съжаление, България не намери своя Фалконе

549
Денков пред Кьовеши: За съжаление, България не намери своя Фалконе

© Министерски съвет (Архив)

"За съжаление, България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши, което дава отражение".

Това заяви премиерът Николай Денков на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

На събитието присъства европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщи БТА. 
 
"Един от стълбовете на цивилизацията е системата за правосъдие. Във всеки успешен преход има нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание структурите на правосъдието", заяви премиерът Денков. 

ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурориВ подбора се включиха 31 магистрати
 
Той подчерта, че все пак България е постигнала определен напредък по темата с върховенството на закона. 
 
„През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава.

Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: „Повече не може така“.

За това е много ценно, че отново Лаура Кьовеши е в България. Първо, за да ни вдъхнови за това, че трябва да продължаваме да работим в тази посока. Второ, за да сподели своя опит в това как може да бъдем много по-ефективни. Трето, да обсъдим отново, заедно с вицепремиера Габриел по-късно днес, какво може да направим, за да работим още по-ефективно“, посочи Денков в своето изказване. 
 
Той увери, че напредъкът на България по отношение на промените в законодателството е съгласуван с най-високите европейски стандарти. 
 
„Ние сме все още в средата на този процес, предстоят важни гласувания през следващите пет-шест седмици. Надявам се, че Народното събрание ще е на висотата, на която всички очакваме“, каза Денков. 
 
„Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие. Правителството ще работи за това“ , каза в заключение министър-председателят. 

Кьовеши: Имаме над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в БългарияТова обяви в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Кирил Петков, по чиято покана е на посещение в страната

"Много години ние игнорираме какво нивото на финансови злоупотреби означава за нашата собствена сигурност", заяви от своя страна европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя обясни, че сериозните престъпления, свързани с ДДС, са финансирани от различни други по-сериозни криминални дейности.

"Когато се борим с различни финансови престъпления, ние се борим и с по-сериозни криминални групи", каза Кьовеши.
 
Европейският главен прокурор акцентира, че борбата с корупцията е свързана с това да се убедят гражданите как корупцията оказва влияние на техния живот.

"Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят", каза Кьовеши.
 
По думите ѝ  борбата с корупцията е свързана с превенция и санкции. Според нея в реалността корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде, и няма страна, която да е предпазена от корупцията. 

България не се справя с корупцията и зачитането на човешките праваЗаключенията в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ относно спазването на човешките права.

Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт, отбеляза Кьовеши. Според нея обществото трябва да се обучава на антикорупция и обществото трябва да се бори срещу корупцията. Тя посочи още, че данъчните престъпления и измами се считат за нещо не толкова опасно, поради тази причина престъпните групи, занимаващи се с тях, придобиват наистина големи размери в Европа.

Във форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ участват още Лиляна Павлова, бивш Вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев и други, допълва БТА.
 
"Борбата с корупцията не е само борба за спестяване на публични средства, а в борба за запазване на демокрацията", заяви премиерът  Денков след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, в която присъства и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 
 
„Значението и ролята на борбата с корупцията придоби нови и по-глобални измерения“, отбеляза Денков. 
 
Премиерът подчерта, че на срещата е обсъдена работата на бюрото на Европейската прокуратура в България и са набелязани мерки, с които правителството може да помогне на неговата работа. 
 
От своя страна Лаура Кьовеши отбеляза, че Българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример. 
 
 
 


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg