Депутати искат промени в Закона за енергетиката и енергийната ефективност

320
Депутати искат промени в Закона за енергетиката и енергийната ефективност

Депутатите Димитър Абаджиев, Елеонора Николова и Мария Капон предлагат промени в Закона за енергетиката и в Закона за енергийната ефективност.

Те настояват за ежемесечно отчитане на приборите за дялово разпределение на топлинната енергия. Според тях това ще премахне възможността за некоректни действия или грешки в сегашното годишно изравняване на сметките, категоричните са вносителите.

Те предлагат и потребителите на електрическа енергия, на топлинна енергия и природен газ в сграда етажна собственост, които реализират със собствени средства мерки за енергийна ефективност, след извършен енергиен одит, да могат да намаляват облагаемата си данъчна основа за съответната година със сумата, изразходвана за реализирането на тези мерки.

С това частно лице - собственик на училище или съсобственик в етажна собственост, ще може да извърши саниране според препоръките от енергийния одит, направен от съответната оторизирана фирма със свои средства, се посочва в мотивите на предложението.

Според тримата депутати, ако бъде прието тяхното предложение, ще се създадат предпоставки за по-бързо реабилитиране на училищния сграден фонд, тъй като ще е налице материален стимул.

Съществуващата нормативна база не дава възможност за развитие на частната инициатива, а предпоставя сдружаване на частни лица в юридическо лице, което на практика е трудно изпълнимо, поясняват вносителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg