Депутатите и техните доходи

1631
Депутатите и техните доходи

Така се изкривяват нещата тук, че когато човек плаща данъци, е или глупак, или мошеник. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев относно декларираните от него доходи в размер на 2 296 600 лева за миналата година от продажба на фирмени дялове.

„Продадох фирмата си, за да бъда чист пред медиите, пред хората и пред избирателите и да не казват, че като народен представител, се възползвам от обществени поръчки. Знаете как е, когато имаш частен бизнес", посочи Велчев. Той заяви, че е градил фирмата си в продължение на 22 години и я е продал на италианска компания, като тя е внесла пари в държавата.

„Гордея се, че съм внесъл в бюджета като данък над 200 000 лева. Парите в държавата трябва да идват от данъкоплатците и когато човек плаща високи данъци, трябва да бъде поощряван, а не охулван", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Вземанията, които имам, са за 1 600 000 лева. Това не са само заеми. Преди да вляза в парламента, съм бил съдружник в различни фирми. В момента, в който ги напуснах, имам да получавам определени пари. Получил съм 20 или 30 % и ми се дължи остатък по договор". Това каза пред журналисти депутатът от ПГ на ГЕРБ Румен Стоилов, който нашумя преди ден с декларирани заеми на обща стойност 1 682 923 лв., без да се броят тези на съпругата му.

„Имам допълнителни средства, които съм давал, като самоучастие в определени фирми, както и по договори. Не искам да коментирам повече, защото това са търговски договори, защото съм от 1 година и 8 месеца в парламента, а съм бизнесмен от 20 години", коментира депутатът.

Попитан - с какви доходи разполага извън депутатската си заплата, Стоилов отговори, че получава минимален доход от наем на един апартамент, както и лихви между 25 и 28 хиляди лева.

„Стремя се да спазвам закона буква по буква", заяви депутатът. Той увери, че никога не е извършвал консултантски дейности.

„Богатството е много широко понятие", отбеляза той. Заемите, които той е дал, се изплащат от фирми - юридически лица.По думите му, най-накрая трябва да се спре да се спекулира с богатството и когато човек е направил нещо преди да влезе в политиката, трябва да се прояви уважение към него.

„Всичко, което имам, е в резултат от 20-годишен труд на мен и семейството ми. Нещата при мен са 100 % кристално ясни", подчерта депутатът. Той посочи, че дарява депутатската си заплата на Федерацията по самбо, а останалата част - конкретно на две българки - европейски шампиони в спорта.

Народният представител от ПГ на "Атака" Димитър Карбов посочи, че няма конфликт на интереси спрямо доходите му от близо 8000 лева, извън депутатската му заплата. Той е работил миналата година като консултант на местната структура на партията във Варна, по договор.

„Не съм консултирала фирми, а съм адвокат и консултирам само по граждански дела", отговори на въпроса за доходите си депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова, по повод декларираните от нея 34 275 лева за миналата година като данъчна основа за доходи от стопанска дейност. Манолова посочи, че това е облагаемата основа и става въпрос за около 40 000 лева доходи, които е получила за консултации. „Нямам много време да практикувам професията си и мога да кажа ясно, че се занимавам само с граждански дела, не консултирам фирми или юридически лица. Деловите ми отношения с гражданите по никакъв начин не са в конфликт с някой от законопроектите, по които съм работила", увери депутатът.

Депутатът от ПГ на Синята коалиция Михаил Михайлов също увери, че доходите му от 40 000 лева от миналата година не представляват конфликт на интереси. Преди години той е сключил договор за консултиране по проект за изграждане на хоспис в родния му град Панагюрище. Парите, които той е декларирал за миналата година, са от последния транш по договора.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg