Депутатите обсъдиха промените в Закона за държавния служител

351
Депутатите обсъдиха промените в Закона за държавния служител

Български държавен служител да може да бъде изпратен да изпълнява длъжност в институция на ЕС за срок до четири години, предвиждат промени в Закона за държавния служител, обсъдени на второ четене. В дискусията участва и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

За периода на изпълняване на длъжността в институция на ЕС той ще запазва служебното си правоотношение и ще продължава да получава брутната си месечна заплата в България, предвиждат измененията. Георги Анастасов (Коалиция за България) предложи за този срок държавният служител да продължава да получава до една втора от брутната си месечна заплата, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

След изтичането на срока на работа в институцията на ЕС, както и в случаите на предсрочно прекратяване, държавният служител ще заема предишната си длъжност в срок до 15 дни, а ако тя е съкратена, ще му се предлага равностойна позиция. Измененията предвиждат, ако на мястото му е назначен заместник от същата администрация, той да има право след изтичане на срока на заместването да заеме предишната си длъжност. Промените предвиждат държавен служител, който е в правоотношение с институция на ЕС, да може да ползва едногодишен неплатен отпуск.

Предвижда се и граждани на държави членки на ЕС, на държави - страни по споразумението за Европейско икономическо пространство, и на Швейцария, да могат да заемат длъжности в българската държавна администрация при условията и по реда, валидни за българските граждани.

Това не се отнася за позициите на висши държавни служители, както и на длъжности, свързани с изпълнението на функции в отбраната, обществения ред, външната политика, националната сигурност и опазването на държавната тайна. Предлага се и секретарят на община да бъде висш държавен служител, информира БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg