Депутатите обсъждат на второ четене бюджет 2008 г.

450
Депутатите обсъждат на второ четене бюджет 2008 г.

Депутатите разглеждат на второ четене бюджета за следващата година. Премиерът Сергей Станишев дойде лично в залата, за да проследи дебата. Освен него, правителството се представлява от финансовия министър Пламен Орешарски и социалният министър Емилия Масларова.

Основните приоритети в бюджета за следващата година са здравеопазването и образованието. Затова за тях са отделени най-много средства – по 4.2% от Брутния вътрешен продукт. Ще нараснат и разходите за модернизиране на инфраструктурата. Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи продължават да заемат най-висок относителен дял от общите публични разходи – 7.6 милиарда лева.

Заплатите в бюджетната сфера ще бъдат индексирани с до 10 на сто от 1 юли догодина. Бюджетът предвижда ръст на БВП от 6.4 на сто. В разчетите на финансовото министерство за бюджета за следващата година е заложена средногодишна инфлация от 6.9%. Запазва се тенденцията за намаляване на данъчната тежест, като за хората с ниски доходи са предвидени компенсации. Правителството планира бюджетен излишък за следващата година да бъде около 3% от БВП или над 1.8 милиарда лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg