Депутатите представиха приоритетите си

930
Депутатите представиха приоритетите си

Новата пленарна сесия на Народното събрание започна днес с декларации от името на парламентарните групи, в които те представят своите приоритети. Изявленията бяха излъчени директно по БНТ и БНР

ГЕРБ: Единни за Шенген

Признанието, че България е готова за членство в Шенген е признание за усилията на правителството и за търпението на българските граждани. Това каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. През изминалата сесия ПГ на ГЕРБ впрегнаха максимални усилия и правителството на България изпълни всички технически критерии за членство в Шенген. С този доклад оценката на България практически приключва и евентуалното обвързване с други теми и критерии би имало политическо значение.

Признанието, че България е готова за членство в Шенген е признание за усилията на правителството и за търпението на българските граждани, заяви Велчев. Той посочи, че едновременно с нашето удовлетворение трябва да изразим нашето недоумение от вота на някои български евродепутати. Гласуването против от страна на Илияна Йотова означава против позицията на ЕП. По думите му внесената поправка от либералите няма правно основание и позицията въздържал се от Станимир Илчев - не помага за влизането на България в Шенген

„Призоваваме евродепутатите от всички политически групи за единна национална позиция за членството на България в Шенген", посочи той.

ПГ и правителството на ГЕРБ са първите, които защитиха доходите на хората. През настоящата пленарна сесия ще създадем временна заетост и ще регламентират дистанционната работа, посочи Велчев и заяви, че така пазара на труда по-гъвкав, заяви той. Декларацията завърши с Бог да пази България.

Коалиция за България: Оставка

"Политическата воля" е изтъркан шаблон на ГЕРБ, каза от своя страна Сергей Станишев от името на Коалиция за България. " Все повече в България се очертават две реалности, два свята - едната е виртуална и в нея съществува правителството и управляващата партия. Преди една седмица Бойко Борисов заяви в Хърватия, че в България се живее добре, не знам колко българи споделят това мнение на министър-председателя. Другият свят е реалният свят, в който животът става все по-труден", каза лидерът на БСП.

Той попита кое от обещанията на ГЕРБ се е състояло и къде е обещаната събираемост в бюджета и подчерта, че около 740 милиона лева е дупката в бюджета само за първите три месеца на годината, в здравеопазването цари пълен хаос, а ГЕРБ 'подлудили" научните среди.

"Къде е фискалният резерв, който ви оставихме, къде са парите и за какво са похарчени", обърна се още Сергей Станишев към управляващите.

ПГ на Коалиция за България призова към оставка правителството на ГЕРБ в декларацията си в началото на новата парламентарна сесия.

Станишев припомни обещанията на ГЕРБ за три години България да стане средноевропейска държава, министър Дянков обяви седем фундаментални реформи, обещахте и спешно членство в ЕRM - 2, ангажирахте се с привличане на много повече външни инвестиции за България, обещахте, че ще бъдете различни от всички останали партии досега. Питам сега кое от тези обещания се е състояло? Българите прогресивно и масово обедняват през последната година", заяви Станишев.

ДПС са обезпокоени от бюджетните прогнози

"Изборите са чак наесен, но ще поставят своя отпечатък, не само върху политическа реторика, но и, за съжаление, върху политическите решения на правителство и парламент. Идеята местният и президентският вот да бъдат спечелени на всяка цена е предпоставка за популистки решения", каза на свой ред Лютви Местан от ДПС. "Искаме вотът наесен да не спре този процес, а да го динамизира, за да не продължава България да стои единствената държава в тази криза. Другите държави вече са в режим не на плах, а на отчетлив растеж, макар някои от тях да тръгнаха от по-лоши позиции", изтъкна заместникът на Ахмед Доган.

Местан заяви още, че в ДПС са силно разтревожени от бюджетните прогнози на кабинета.

Атака иска да се изяснят причините за кризата

България, 20 години след идването на демокрацията, няма политическа идеология - това каза лидерът на Парламентарната група на "Атака" Волен Сидеров в декларацията на партията си.

Виждам мои съученици и колеги, хора, с които съм работил заедно, които се оплакват, че нямат работа. И това зачестява. Хора живеят все по-зле. Тук трябва да говорим за това, не високопарно да обясняваме за национални стратегии. Удивен съм от идейната безпътица и идейната криза, която настъпи в България - каза Сидеров.

В момента развитият свят е в идейна криза. За финансовата криза не са обяснени причините, а те са ясни и са предизвикани от човешки фактори. Някой в България трябва да каже това - каза Сидеров. Кое предизвика финансовата криза - дерегулацията на финансовите пазари, това, че през `80-те години американското правителство и Федералният резерв - един холдинг от частни банки, който печата пари без покритие, предизвика световната финансова криза, като освободи регулацията на финансовите пазари, и това го пишат вече световни умове в икономиката, каза Сидеров.

На Уолстрийт, където създадоха финансовата криза, започнаха да дават сигнали, че нещо не е наред с капитализма, каза Сидеров. Европейските лидери се чудят какви кръпки да слагат на пробойните, от които изтичат средствата на Европейския съюз, каза Сидеров.

Когато в България повдигнахме въпроса за регулация на банковите лихви, скочиха банкери и казаха - не, това е комунизъм, посочи Сидеров.

Синята коалиция: Икономическата криза в България не се очертава да свършва

Икономическата криза не свършва в България и не се очертава да свърши; причините са дълбоки и са много. Нито парламентът, нито правителството имат ясен икономически план - как излизаме от тази ситуация. Това увеличава безработицата, увеличава цените и намалява покупателната способност на средния българин, каза Мартин Димитров в декларация от името на Парламентарната група на Синята коалиция.

Активни хора, които сами си изкарваха прехраната, днес изнемогват. Вярно е, че тези проблеми започнаха от Тройната коалиция, но истината е, че тези проблеми сега не се решават и продължават да се задълбочават и зараждащата се средна класа започва да потъва, каза Димитров.

Синята коалиция е готова да защитава националните интереси срещу реализацията на руските интереси за строежа на АЕЦ "Белене"

Има разпищолили се монополи, които вдигат цените и правят каквото си искат. Битката срещу монополите трябва да стане основен приоритет на това правителство и на това НС.

Ако политиците не успеем да решим проблема с монополите - хората ще излязат на улицата и сами ще решат този проблем, заяви Мартин Димитров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg