Депутатите приеха бюджета за 2012 година на първо четене

1050
Депутатите приеха бюджета за 2012 година на първо четене

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2012 г.

Гласували са 209 народни представители, от които "за" са 127, "против" - 82, няма "въздържали се". Бюджетът беше приет с гласовете на депутатите от ПГ на ГЕРБ, депутатите на „Ред, законност и справедливост”, които са независими, и един глас „за” от ПГ на „Атака”. Всички останали гласуваха „против”. Дебатите започнаха в 09.00 часа и приключиха около 15.00 часа.

В началото на заседанието министърът на финансите Симеон Дянков представи доклад, но не присъства на обсъжданията. Единственият министър, който сутринта беше в НС, беше образователният Сергей Игнатов, съобщи Фокус.

Министерство на финансите предлага още от началото на следващата година увеличение с една година на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. С изменение между първо и второ четене в бюджета за Държавното обществено осигуряване ще бъде предложено - увеличаване, считано от 1 януари 2012 г., с 1 година на възрастта за пенсиониране, както на мъжете, така и на жените. Увеличението беше планирано за 2021 г. и беше обсъждано със социалните партньори през миналата година, но развитието на икономиката и на дефицита показва, че е много плаха реформата и са необходими доста по-решителни и сериозни стъпки, смятат от финансовото министерство. Промяната с увеличаване на възрастта за пенсиониране с 1 година още от 2012 г. засяга около 15 хиляди души.

Трябва да продължим политиката си за финансова дисциплина, каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който представи доклад пред депутатите за проектобюджета. По думите му - вероятността за нова рецесия е голяма. „Всички очаквания за 2012 г. в бюджета са променени в посока надолу. В тази прогноза Европейската комисия е благосклонна към България. Нашият очакван ръст е ревизиран от 3.7% за 2012 г. на 2.3%, по който показател страната ни се нарежда на 5-то място в Европа. Трябва да действаме по-консервативно и от тази консервативна прогноза, не трябва да допускаме рискове. От началото на следващата година ще сме в условия на действащ пакт за финансова стабилност. Промените в Закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничение от 2% за дефицит 40% за преразпределение през бюджета. Основната фискална цел за 2012 г. е още по-консервативна – дефицит от 1.3% от БВП”, каза министър Дянков.

В рамките на 2012 г. очакваме приходи от 4/5 млрд. лв. по европейските фондове и това е един амбициозен план. Това каза от парламентарната трибуна министърът по управление на средствата от Европейския съюз – Томислав Дончев. Бюджет 2012 г. е свързан с плащанията от европейски средства и това не е, за да провокираме вашето внимание и да демонстрираме амбициозност. Това са средства, които очакваме да получим по вече сключените договори и договорите, които предстои да бъдат сключени. Става дума за проста аритметична ситуация. Към момента имаме сключени договори за 9 млрд. лв. и е реалистично да очакваме през 2012 г. да усвоим 4,5 мрлд. лв. – каза Дончев.


 

БСП, ДПС, „Атака” и Синята коалиция разкритикуваха бюджета

Последиците от бюджета, които това правителство пробутва, са, че българите масово ще живеят още по-бедно. Това каза на обсъждането на бюджета в НС председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев.

Финансовата стабилност е важна, но когато се обърне в самоцел, убива реалната икономика. Нали вие обещавахте, че след лошата Тройна коалиция, ще увеличите приходите с 2 милиарда лева, обърна се Станишев към управляващите. Хаосът и импровизацията в управлението не са реформи, според него.

Да се обсъждат параметри на бюджета днес е нелепо, защото тези параметри ще бъдат променени в следващите 5 - 6 месеца, което каза и самият финансов министър. Там е заложен ръст, който е нереален. Не може да имаш заложен ръст 2.9% при положение, че целият ЕС има 0.6%. България изскача с космически висоти внезапно нагоре. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров. По думите на Сидеров - очевидна е пародията, в която се превръща българският парламентаризъм. Обръщам се към депутатите от ГЕРБ, от които се очаква да гласуват „за” този бюджет, за да им кажа, че неуважението, което се появява в момента от страна на Министерския съвет, министър-председателя, както и на президента, който трябва да стои отсреща, е най-вече към тях. За мен е ясно, че, когато някой проявява неуважение, аз също ще отговаря с неуважение – каза Сидеров. Какво да говорим за бюджет, в който основният начин за приход в хазната, е ДДС – косвеният данък. Това е най-подлият данък, защото той удря най-много върху обикновени потребител, обикновения пенсионер, обикновения граждани, който няма фирма, който не е бизнесмен, както повечето депутати тук. Той, когато си купува кисело мляко, плаща ДДС. Това е най-подлият данък и изобщо трябва да се разгледа неговото съществуване – каза Сидеров.

Проблемът, който се очертава с бюджет 2012 г., е, че кризата ще продължи - доходите ще падат и бедността ще се увеличи. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров. Мартин Димитров направи конкретни предложения към управляващите. Имам много важна забележка към ГЕРБ - представителите на правителството, които обикалят ЕС, се държат все едно един човек с 200 лв. да иска да харчи 2000 лв. – каза Димитров. Важно е да се подобри бизнес средата. Има някои неща, които не струват много пари. Не е сериозно и адекватно поведението на управляващите. Най-важното е - имаме ли потенциал за растеж. Инструментите за раздвижване на българската икономика са инвестициите, но вече няма чуждестранни инвестиции. Необходима е по-добра среда за инвеститорите, като намаляване на данъка, защото ако не им се помогне ще фалират – каза Димитров.

Ако сега не се помогне на малкия и средния бизнес, догодина, г-н Дянков, ще бъдете много по-притеснен в тази зала, каза от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров. Никой не знае какви са държавните имоти, къде са, кой ги управлява, подчерта той и нарече управлението на ГЕРБ – „куче влачи, диря няма”.

ДПС ще гласува против този бюджет, защото е нереалистичен и поради това е неизпълним. Полезният ход на кабинета, според нас, е да изтегли този бюджет и да го ремонтира. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев. Този бюджет, както и предните два, не съдържат реални и ефективни антикризистни мерки. С плахи опити за частични реформи в администрацията, здравеопазването, образованието и т.н. без никакъв реален фискален ефект – каза Цонев.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Пенсионната реформа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...