Депутатите приеха декларирането на заеми от над 5 000 лв.

610
Депутатите приеха декларирането на заеми от над 5 000 лв.

Дали да се намали ДДС за лекарствата - това беше един от основните въпроси, върху които се концентрира дискусията в парламента при обсъждането на промени в закона за догодина. От Синята коалиция предложиха ставката за лекарствата да се намали на 7% с аргумента, че така ще се облекчи бюджетът на най-бедните, които и най-често имат нужда от лекарства.

Идеята беше подкрепена от Коалиция за България и ДПС, съобщи БНТ. ГЕРБ контрираха, че това са популистки предложения. Съгласиха се, че хората с ниски доходи трябва да се подкрепят, но не чрез промените в ДДС, а чрез социалните закони.

От Синята коалиция настояват също да се съкрати срока за възстановяване на ДДС от 30 на 10 дни, защото това ще стимулира бизнеса в условията на финансова криза. Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова се съгласи между първото и второто четене на проектозакона предложението да се коментира отново и да се намери компромисен, разумен вариант. Дебатът в НС продължава.

От 1 януари 2010 г. ще бъде премахнато данъчното облекчение за млади семейства, което се изразява в намаляване на основата за облагане на ипотечни кредити с направените през годината лихвени плащания при определени условия, гласува на първо четене парламентът.

Законопроектът предвижда да се въведе минимален срок от три години за притежаване на имот като условие да не се облага дохода от продажбата или замяната му. Имотът трябва да служи за задоволяване на жилищните нужди на лицето и неговото семейство.

Промени дават право на чуждестранните физически лица от държави-членки на ЕС да приспадат разходите си от доходи, получени от източник у нас, така, както българските физически лица.

Занапред задължително ще се декларират предоставените и получени парични заеми, с изключение на кредити от кредитни институции, ако те са за над 5 000 лв. годишно или като остатък в края на годината.

Предлага се още в НАП да се подава годишен отчет за дейността вместо годишен финансов отчет.

Депутатите отхвърлиха законопроекта за промени в Закона на данъците върху доходите на физическите лица, предложени от Мартин Димитров. Основен момент в тях е намаление на налога върху дивидентите и ликвидационните дялове от 5 на 1 на сто, както и на данъка върху доходите от стопанска дейност на едноличните търговци от 15 на 10 процента.

Едноличните търговци са най-мобилната група, която лесно може да прекрачи в сивия сектор, защити депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев проекта на колегата си Мартин Димитров. Според него предложението е в подкрепа на средния бизнес и ще намали риска от разширяване на сивата икономика. Методиев призова депутатите да подкрепят и двата проекта за промени в закона за облагане на доходите на физическите лица - на правителството и на Мартин Димитров.

Източник: Utre.bg

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg