Депутатите с най-дълъг парламентарен стаж

1634
Депутатите с най-дълъг парламентарен стаж

Само четирима сегашни депутати - един от левицата и трима от ДПС, без прекъсване са били народни представители от 7-то Велико Народно събрание до днес.

Георги Пирински от БСП, Ахмед Доган, Ремзи Осман и Юнал Лютфи от ДПС неизменно са избирани за депутати във всичките седем парламента след 1989 г. и преживяват предизвикателствата на парламентаризма - от изработването на новата Конституция, през бунтовете от 1997 г. , хармонизацията на правото ни с европейското до днес.

Иван Костов от Синята коалиция също е избиран във всички парламенти, но има прекъсване на парламентарния стаж след като става министър на финансите в две последователни правителства в началото на прехода, а след това и заради избирането му за министър-председател в периода 1997-2001 г.

Друга емблема на българския парламент - Любен Корнезов, който също участва в 7-то Велико Народно събрание, за известно време преустановява работата си като депутат, тъй като е съдия в Конституционния съд между 1991 и 1994 г., а от 1995 до 1997 г.- заместник-министър на правосъдието. След това той се връща, но в 38-то Народно събрание, и досега е народен представител.

Един от авторите на Конституцията - Янаки Стоилов, участва в 7 ВНС и 36-тия парламент, но прекъсва за малко депутатския си стаж - не е депутат в 37-то Народно събрание. От левицата и Георги Божинов е един от народните представители с най-дългогодишен опит - от 36-то Народно събрание досега.

Оказва се, че знакови фигури от първите парламенти на прехода са запазили и сините, макар някои от тях да са вече лица на други политически сили. Екатерина Михайлова от Синята коалиция е пропуснала само Великото Народно събрание, но оттам нататък без прекъсване е избирана от 36-тия до сегашния, 41-ви парламент.

Същият е и случаят с колегата й Лъчезар Тошев. В синята група са и Асен Агов - народен представител от 37-то Народно събрание досега, както и Димо Гяуров - депутат в 37-то Народно събрание, след това директор на Националната разузнавателна служба, извънреден и пълномощен посланик на България в Будапеща, а сега народен представител от листа на Синята коалиция в 41-ото Народно събрание. Михаил Михайлов от ДСБ влиза за първи път в 37-мия парламент и оттогава си запазва депутатското място, макар и с известни почивки.

В сегашното Народно събрание например той дойде, след като Конституционният съд касира избора на депутата от ДПС Бюрхан Абазов, избран от русенската листа на ДПС.

Независимият сега Марио Тагарински също е бил във всички парламенти от 37-мия до днес.

Павел Шопов от "Атака" е депутатът с най-дълъг стаж от парламентарната си група, тъй като, макар и с известни прекъсвания, е бил в 36, 37 и 40-то НС. Христо Бисеров от ДПС също трайно присъства в парламентарния живот - депутат е още от 36-тия парламент (тогава от синята парламентарна група), пропуска само 39-то Народно събрание.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg