Депутатите се изпокараха около обсъждането на Бюджет 2008 г.

423
Депутатите се изпокараха около обсъждането на Бюджет 2008 г.

След бурен дебат по предпоследния текст на бюджета и напускане на пленарната зала от ДСБ, парламентът прие Закона за държавния бюджет за 2008 г.

Протестът на ДСБ и дългото дебатиране беше по заложените в бюджета 1.2 млрд. лева държавна гаранция за заем от ЕВРАТОМ за изграждането на АЕЦ "Белене".

Лидерът на ДСБ Иван Костов искаше да бъде прекратен дебатът, да се даде извънредна почивка, за да могат премиерът и финансовият министър да дойдат и да станат свидетели на решението, с което допълнително ще се създаде държавен дълг от 1.2 млрд. лева.

Председателят на Бюджетната комисия Румен Овчаров упрекна критиците от опозицията, че не проявяват разбиране и че всъщност пледират за това някои частни западни банки да получат големите проценти от проекта АЕЦ "Белене".

Овчаров подчерта, че заемът от ЕВРАТОМ ще бъде с най-ниски лихви и изрази недоумение от това, че някой иска държавата да плаща повече.

Той изтъкна и че процедурата за заема от ЕВРАТОМ още не е ясна и че най-вероятно няма да бъдат поискани държавни гаранции, защото България е член на ЕС.

Бурно дебатираният текст в бюджета за държавните гаранции по този заем, както поясни Овчаров, е само опция.

Ако бъдат нарушени условията от страна на инвеститора, тогава организацията, отпускаща заема, има право да поиска той да бъде възстановен и този текст в бюджета на българската държава обезпечава това право на кредитната институция, поясни Иван Иванов, депутат от ДСБ, цитиран от news.bg.

Тъй като тези 1.2 млрд. лева са държавна гаранция, това означава, че те остават в хазната и не могат да бъдат използвани за друго, защото трябва да бъде гарантирана кредитната институция, допълни Иванов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...