Десет хил. лв. глоба за кмета на община Сапарева баня заради несъгласувана реконструкция на път

577
Десет хил. лв. глоба за кмета на община Сапарева баня заради несъгласувана реконструкция на път

По разпореждане на министър Джевдет Чакъров РИОСВ-София наложи глоба от 10 000 лева на кмета на община Сапарева баня заради несъгласуваната реконструкция на пътя хижа „Пионерска” – Паничище.

Община Сапарева баня, като възложител на проекта, не е изпълнила задължението си да уведоми РИОСВ-София на най-ранен етап на инвестиционното намерение и е започнала реализация без да бъде проведена процедура по преценяване на необходимостта от оценка на въздействието на околната среда съгласно Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Нарушението беше установено при направена проверка в община Сапарева баня, извършена по разпореждане на министър Чакъров от експерти на РИОСВ-София, Дирекция на Национален парк „Рила” и МОСВ. Проверката установи, че са започнали строителни дейности по пътя.

Проектът предвижда и разширяване на трасето, при запазване на категорията му. Разширението и рехабилитацията на пътя подлежат на преценяване на необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Компетентен орган по издаването на такова решение е РИОСВ – София.

Изискването за наличие на съответното решение от РИОСВ-София не е съобразено при издаването на разрешенията за строеж от главния архитект на община Сапарева баня. По закон предвидената санкция при такива случаи е от 1000 до 20 000 лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg