Десет пъти намаляват минималния капитал за регистрация на ООД и АД

609
Десет пъти намаляват минималния капитал за регистрация на ООД и АД

Народното събрание прие днес на първо четене промени в Търговския закон. Те предвиждат десетократно намаляване на минималния изискуем капитал за регистрация на дружество с ограничена отговорност и акционерно дружество. Така минималният изискуем минимум за откриване на дружество с ограничена отговорност ще бъде 500 лева вместо 5000 лева, а за акционерно дружество – 5000 лева вместо 50 000 лева.

Парламентът прие на второ четене и промени в Закона за опазване на околната среда. Според тях, който причини вредни изменения на почвата, ще бъде длъжен да възстанови за своя сметка състоянието й, предхождащо увреждането. Лицата, притежаващи моторни превозни средства, които замърсяват въздуха, нарушават озоновия слой или причиняват промяна в климата, ще заплащат еднократно при първа регистрация екотакса. Тя ще е в размер, определен от Министерския съвет, и ще постъпва в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Министърът на околната среда и водите или оправомощено от него лице ще одобрява плана за дейността на предприятието и годишния отчет, които да са публични, предвиждат още измененията.

Депутатите започнаха обсъждането на законопроекта за изменения в Закона за безмитната търговия. Той предвижда безмитните магазини на сухопътните гранично-пропускателни пунктове със страни, които не са членки на Европейския съюз, да преустановят дейността си до месец след приемането на законовите промени. В законопроекта за изменения в Закона за безмитната търговия, внесен от Министерския съвет, се предлага безмитните магазини да преустановят дейността си в тримесечен срок от влизането в сила на измененията. Предложението на Комисията по бюджет и финанси е, този срок да бъде до един месец.

Предвижда се лицензите за извършване на безмитна търговия в обектите да се прекратяват, считано от датата на преустановяване на дейността. Бюджетната комисия предлага в своя доклад след преустановяване на дейността като безмитни магазини операторите на търговските обекти да продължат да ги ползват за продажба на стоки с включени мита, акциз и ДДС.

Народното събрание обсъди проект на решение за увеличаване на акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие и ратифицира договора за заем между България и Банковата група KfW, Франкфурт на Майн, за 4 млн. евро за насърчаване на малки и средни предприятия в градски и земеделски райони в България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg