ДФ "Земеделие" дава 8.5 млн. лв. на производителите на качествено мляко у нас

411
ДФ

И тази година Държавен фонд „Земеделие” ще подпомага безвъзмездно производителите на качествено краве, биволско, овче и козе мляко. Предвиденият финансов ресурс е в размер на 8 500 000 лв.

ДФ „Земеделие” предоставя субсидията за произведено и продадено качествено краве, овче и козе мляко от 15 май. Размерът на подпомагането за краве мляко е 0,05 лв. за литър, за овче е 0,07 лв. за литър, а за козе мляко е 0,07 лв. за литър.

По 0.07 лв. за литър ще получават производителите на качествено биволско мляко. Само за него плащанията ще се извършват на базата на представени фактури с дата след 1-ви април на текущата година. Това се налага от факта, че биволовъдството е приоритетен сектор в българското животновъдство. Тъй като биволското мляко е в по-малки количества, ДФ „Земеделие” дава възможност на всички биволовъди, изследвали по-рано качеството на произведеното от тях мляко, да получат подпомагане.

Както в предходни години, така и през 2007, по 1 стотинка на литър повече ще сполучат млекопроизводителите от региона на Родопите, на Северозападна България и на Странджа-Сакар, съгласно обхвата на Програмата за развитие на земеделието и селските райони.

Субсидия за произведено и продадено качествено козе мляко се предоставя на земеделски производители, които притежават най-малко 20 бр. кози. Горната граница за дневна млечност от биволица е до 12 литра, от овца до 1,5 литра и от коза до 3 литра

Субсидия за произведено и продадено качествено краве мляко се предоставя на регистрирани земеделски производители, категоризирани с ферми от първа група. Количеството, което ДФ „Земеделие” субсидира не може на надхвърля индивидуалната млечна квота на производителя.

Няма да бъдат подпомагани земеделски производители, които са длъжници на Фонда или държавата, както и такива, които са свързани лица с длъжници на Фонда по смисъла Търговския закон.

Максималният размер на паричните средства, които всеки регистриран земеделски производител и икономически свързани с него лица могат да получат за една календарна година по всички краткосрочни финансови линии е 130 000 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg