ДФ "Земеделие" е подпомогнал животновъдите с над 58 млн. лв.

376
ДФ

От началото на годината до момента изплатеното подпомагане от ДФ „Земеделие”, насочено за сектор животновъдство, възлиза общо над 58 млн. лв. – от които за качествено мляко са изплатени 9 млн. и 117 хил.лв. на 1 652 фермери, съобщават от МИнистерството на земеделието и горите.

За изхранване на животни и птици от националния генофонд и контролираната част на популацията са предоставени 7 млн. и 249 хил. лв. по 1 923 договора.

 Отделно за подпомагането по линия на схемата de minimis са изплатени 41 млн. 750 хил.лв. на 10 895 животновъди. Указанията за тях са изготвени в съответствие с разпоредбите в Закона за подпомагане на земеделските производители и Регламент /ЕО/ № 1535/2007 г. на Комисията от 20 декември 2007 г. за прилагане на членове 87 и 88 от Договора за ЕО към помощите de minimis. Указанията за прилагане на схемата de minimis бяха изготвени съвместно с представители на Националната асоциация на млекопроизводителите в България.

Общата изплатена сума по всички направления в животновъдството представлява 92% от общия размер, предвиден за държавно подпомагане в план-сметката на Фонда.

Продължава финансовото подпомагане и по линия на двата целеви нисколихвени кредита, предназначени за животновъдите и птицевъдите за закупуване на фураж за изхранване на животните. Кредитите и по двете мерки са с годишна лихва от 3% и гратисен период от една година. Общият финансов ресурс по тях възлиза на 15 млн. лв., като за всяка линия поотделно се разпределят по 7 млн. и 500 хил. лв.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” тази вечер прие изменения на указанията за предоставяне на двете кредитни линии, с цел да се облекчат условията за подпомагане в сектора. С измененията фермерите имат възможност да кандидатстват и в двете направления без да представят предварително разходооправдателни документи, както беше досега. Те обаче се задължават в срок до 10 работни дни, след получаване на подпомагането да представят оригинални фактури, за закупения фураж.

Земеделските производители, които кандидатстват по двете кредитни линии за подпомагане, са длъжни да обезпечат кредитите си. Второто облекчение, което УС на ДФ „Земеделие” прие, е че кредити до 50 000 лв. фермерите могат гарантират само със запис на заповед. Над 50 000 лв. кредитите се обезпечават с документи за учредяване на ипотека, особен залог на машини, съоръжения, крави, биволици, залог на парична сума или банкова гаранция.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg