ДФ Земеделие ще приема проекти за финансиране по САПАРД за обновяване и развитие на селата

417
От 16 юли до 3 август 2007 г. в Държавен фонд "Земеделие" ще се приемат проекти за финансиране по програма САПАРД по мярка 2.2 "Обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културни традиции". Това е решил Управителният съвет на ДФ "Земеделие", съобщиха от пресслужбата на МЗГ.

Мярката ще се отвори само за сектор "Подобряване на уличната мрежа", се уточнява в съобщението.

На 13-ото заседание на Мониторинговия комитет по САПАРД от 28 юни т. г. бе взето решение общинската мярка да се отвори. За да се приложи решението на заседанието, бе прието да се увеличи бюджетът по мярката с 10 500 000 лв., както и да се прехвърли за усвояване натрупана лихва в евросметката на програмата, която възлиза на 220 000 евро.

По този начин се дава възможност на селските общини да кандидатстват с нови проекти до 100 000 лв. за подобряване на своята инфраструктура, съгласно изискванията на САПАРД и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Така ще бъде изпълнено 10-процентното свръхдоговаряне по предприсъединителната програма, което беше решено на 12-ото заседание на Комитета в края на миналата година. Времето за изпълнението и договарянето на проектите е съобразено със сроковете за приключване и изплащането на субсидията по тях.

Крайният срок за договаряне на средствата по програма САПАРД е 12 октомври 2007 г. След това ще стартира Програмата за развитие на земеделието и селските райони, която ще действа в програмния период 2007-2013 г. Според европейските изисквания първият договор по новата програма трябва да бъде подписан след парафирането на последния по САПАРД.

Последното отваряне на публичната мярка има за цел да се реализира максимално усвояване на предприсъединителните средства за селищната инфраструктура, като не остане нито едно неусвоено евро. Това становище категорично е било одобрено от УС на ДФ "Земеделие".

От началото на действието на програма САПАРД одобрени у нас са 2834 проекта на инвестиционна стойност 2 546 686 341 лева, като субсидията по тях е 1 264 308 095 лв. Платените проекти са 1654, като безвъзмездното подпомагане по тях възлиза на 557 398 825 лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...