DHL със сертификат за Одобрен икономически оператор

1246
DHL със сертификат за Одобрен икономически оператор

DHL Експрес България получи сертификат за Одобрен икономически оператор от Агенция Митници (АЕО – Authorised Economic Operator). АЕО сертификатът влиза в сила от 5 септември тази година.

Предимствата, които дава сертифицирането на куриерската компания, са митническо освобождаване на пратките с приоритет, намален физически и документен контрол, въвеждането на опростени процедури за обработка на високостойностни пратки, възможност за избор на място за физически контрол, предварително уведомяване за извършване на проверка, подаване на по-малко данни в обобщените декларации, приоритетно обработване на пратките, ако са селектирани за контрол при анализа на риска. Всичко това гарантира спестяване на време при доставката и по-голяма сигурност за изпращаните стоки на клиентите.

DHL е първата компания на българския пазар, която въвежда съвместно с Агенция Митници отдалечени работни места за подобряване на митническата обработка на международните пратки. Не след дълго тя получава Лиценз за оператор на наземна дейност на летище София, с което облекчава изключително много товаро-разтоварните си дейности и ускорява придвижването на пратките до централния си офис. Преди няколко месеца DHL България промени полетното си разписание, с което осигури 12 часов оперативен прозорец за взимане и доставяне на пратки.

Придобиването на статут на АЕО е логично продължение на успешната съвместна работа на DHL с Агенция Митници за подобряване сигурността на обработка на пратките при съкращаване на времето за обслужване на клиентите. Този сертификат ще донесе най-вече стратегически ползи, както за партньорите и клиентите на DHL, така и за самата компания.

Концепцията за Одобрен икономически оператор (АЕО) е един от основните елементи на Европейската митническа програма за сигурност. Той е част от изготвената Рамка от стандарти за сигурност и улесняване на търговската верига (SAFE) с цел осигуряване на максимална сигурност и безопасност след атентатите в Ню Йорк, Мадрид и Лондон.
Съществуват три вида сертификати: 1) АЕО сертификат за опростени митнически формалности; 2) АЕО сертификат за сигурност и безопасност и 3) АЕО сертификат обединяващ опростените митнически формалности, сигурност и безопасност. DHL България е акредитирана именно по последния комбиниран AEO сертификат.

Той осигурява допълнителни ползи за клиентите и за превозвача, като намаляване на инцидентите във връзка със сигурността и безопасността, засилване на сътрудничеството, намаляване на престъпността и вандализма, подобряване на лоялността, сигурността и комуникацията между партньорите във веригата за доставки.

Възможност да получат такъв сертификат имат всички участници в търговската верига: фирми-производители, търговски дружества, превозвачи, дистрибутори, складодържатели, митнически агенти и други. Притежателите на този вид сертификат ползват всички възможни облекчения и ползи, предвидени за АЕО.
DHL България е първата компания в нашата страна, която получава сертификат за Одобрен икономически оператор (АЕО).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg