Ди пресе: Българското правителство организира pr кампания

455
Ди пресе: Българското правителство организира pr кампания

Българското правителство активно се грижи за своя имидж, както пред европейските партньори, така и вътре в страната, твърди Франк Щир в една доста саркастична кореспонденция от София, публикувана във виенския "Ди Пресе".

Като зайче пред гърмяща змия българското политическо ръководство вече от седмици е парализирано в очакване на доклада на ЕС, който ще излезе на 23 юли. Дали Еврокомисията ще ореже финансите за балканската страна заради аферите около злоупотребите с европейски фондове или пък всичко ще приключи само с предупреждения?

Българското правителство иска овреме да се представи в по-добра светлина пред партньорите и с тази цел очевидно е решило да постави на по-професионална основа своята pr дейност. Наскоро то успя да регистрира и първия си успех в тази посока. "Вашингтон Таймс" излезе със заглавие: Няма да има санкции срещу България - правителството ще се бори срещу корупцията. Българският министерски съвет незабавно пусна тази публикация на своята уебстраница.

В увод към статията, излязла изпод перото на Рейчъл Еренфелд, директор на Американския център за демокрация, на страницата на българското правителство се казва, че усилията в борбата срещу корупцията очевидно не са останали незабелязани. Американският център за демокрация се нуждаел от три до четири месеца, за да подкрепи чрез консултантска дейност едно или друго правителство в борбата срещу корупцията и престъпността, научаваме от интернет-страницата на института. На госпожа Еренфелд обаче й бяха достатъчни цели шест дни, за да проучи положението в България и дори да напише 18-страничен доклад, включително с препоръките. Един от изводите й гласи, че в корумпирана и престъпна среда просто не е възможно стабилно икономическо раPвитие.
Ред такива съобщения са изтекли от нейния доклад в статията за Вашингтон Таймс. Pr
машината работи обаче и вътре в България. Българите трябва да вземат пример от куража на своя министър-председател, казва Рейчъл Еренфелд пред българския вестник "Стандарт". Според нея ЕС бил прекалено критичен към България по отношение на напредъка й в борбата срещу корупцията. Тя самата не виждала достатъчно основание за такава критика.

Изредили се били много президенти и министър-председатели, но никой от тях не е бил проявявал такава сериозна решителност, новаторство и динамика както сегашният, казва Еренфелд, която в САЩ се смята за една от изявените привърженици на неоконсерваторите.

Мисията на нейния институт, който се издържа от дарения, е да се бори срещу враговете на свободата, като под това се имат предвид най-вече радикалните ислямисти. Според пресслужбата на Министерския съвет посещението на Еренфелд било по покана на премиера. Правителството поело хотелските разноски и предоставило на госпожа Еренфелд преводач и автомобил. Този гастрол не изглежда от най-евтините, но положително си е струвал разноските, се казва в края на статията на „Ди пресе“.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg