Ди Пресе: Борисов обвинява EVN в далавери

728
Ди Пресе: Борисов обвинява EVN в далавери

Бойко Борисов се заканва да одържави чуждестранни енергийни концерни, защото иска "да сложи край на мръсните сделки - независимо на каква цена". Така започва статията в австрийския вестник "Ди Пресе", озаглавена "EVN като улични бандити".

"Далавера" е българският термин за мръсна сделка, пише Франк Щир в статията си за австрийския в. "Ди Пресе", след което уточнява: Българският премиер обвинява австрийския енергиен концерн EVN в "чиста проба далавера", защото взимал на клиентите си прекалено високи суми. За наказание разяреният Бойко Борисов се закани да национализира концерна. Според премиера концерните подават неверни информации. EVN не е единственият концерн, взет на прицел.

В същото положение са чешкият ЧЕЗ и германският Е.ОН. С помощта на проста сметка Борисов разпалва нарастващия от години гняв на българите към чуждестранните енергийни концерни. Националното енергийно дружество купува тока от производителите на цена от 46 евро за мегаватчас и го предоставя на снабдителите за 45 евро за мегаватчас, т.е. под цената на производителя. Доставчиците обаче продават евтиния ток на консуматорите за цели 75 евро. А това според Борисов е "парадоксално и нелогично".

Премиерът заплашва да прекрати сключените през 2004 година договори за приватизация, които предоставят на чуждестранните снабдители две трети от трите енергийни мрежи, а на държавната НЕК - една трета. EВН, Е.ОН и ЧЕЗ настояха за по-високи цени и обосноваха искането с нуждата от модернизация на остарялата електрическа инфраструктура в България. По-нататък в статията си Франк Щир отбелязва, че Борисов подозира концерните в разпространението на фалшиви данни и цитира премиера с думите: "Докато бях кмет на София, научавах малко за направените инвестиции, също толкова малко, колкото и моите колеги в цялата страна. Ако някой може да ми покаже къде са инвестирали тези фирми, с удоволствие ще огледам навсякъде."

Набедените концерни реагират сдържано на тези нападки, пише Щир и цитира говорителя на концерна EVN, който казва, че "в публичен спор с политици могат да загубят и двете страни". От ЧЕЗ също заявяват, че не обичат да коментират политически въпроси. От Е.ОН България обаче твърдят, че между 2005 и 2009 година са инвестирали около 150 милиона евро в модернизацията на електрическата мрежа в североизточната част на страната и по този начин значително са намалили броя на случаите на спиране на тока.

Заради бюджетния дефицит, с който трябва да се справи, правителството на Борисов се намира под натиск, продължава статията си Франк Щир. Преди няколко дни управляващите обявиха, че се отказват от въвеждането на еврото през 2013-а и че България се отказва от стремежа си да влезе в т. нар. евро-чакалня.

Според автора в този контекст би трябвало да се разглежда и атаката срещу чуждестранните концерни. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който преди да заеме поста е бил прокурист на EVN, вижда обаче ролята на чуждестранните концерни по коренно различен начин от правителствения ръководител, заключава Франк Щир и цитира Трайков с думите: "През последните години имаше значителни подобрения там, където имаме частни инвеститори в сферата на енергетиката."

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg