Диана Ковачева избрана за нов правосъден министър

834
Диана Ковачева избрана за нов правосъден министър

Със 109 гласа НС избра Диана Ковачева за министър на правосъдието на мястото на Маргарита Попова, която беше избрана за вицепрезидент на България, съобщи БНР. Гласуваха 166 народни представители - 109 гласа, дошли от ГЕРБ и РЗС, бяха „за”, 44 „против”, „въздържали се” 13 народни представители.

Диана Ковачева е магистър по европейско право и от 2002 г. е ръководител на неправителствената асоциация "Прозрачност без граници".

Изборът й не мина без дебати най-вече от страна на опозицията. Юристи от КБ и ДПС изразиха съмнение, че човек, който няма нито 1 ден в съдебната система ще може да се справи със съдебната реформа и ще отстоява независимостта на системата.

Според едни авторитетът на една международна неправителствена организация, от която идва Ковачева, ще се употреби за легитимиране на политиката на правителството по отношение на съдебната система, а според други "Прозрачност без граници" чудесно се е вписвала в кръга на интереси на управляващите, получавайки европейски проекти, свързани с производството на мебели и домакински уреди, например.

„Наясно съм, че за да бъде успешна съдебната реформа, трябва да има постоянен диалог. Предстои ми да представя и да защитя напредъка на България в областта на правосъдието – въпрос, обвързан с важни теми като вътрешния ред, сигурността и корупцията. В дългосрочен план основна цел за мен и моя екип е продължаването на реформата. Реформата трябва да бъде припозната и подкрепена от представителите на съдебната система. Важно за мен е взаимодействието със законодателната власт.

Очаквам съвместно с представителите на законодателната власт да бъде разработен проект, който да получи подкрепа. По повод на заявените тук тези, свързани с обвинения към "Трансперънси интернешънъл България" категорично не мога да се съглася. Гарантирам за добрата и безукорна репутация на организацията”, заяви Ковачева. Подавам ръка за сътрудничество”, заяви Диана Ковачева от парламентарната трибуна.

Автор: Леся Бакалова

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg