"Die Welt": БГ моли ЕС за политическа помощ

582

Германският вестник "Die Welt" помести интервю с вицепремиерката Меглена Плугчиева, акцент в което е планът за действие на българското правителство за изпълнение на мерките по доклада на ЕК от месец юли.

За заглавие на публикацията изданието е избрало цитата: "Брюксел е в отпуска - моите земеделци обаче не могат да чакат". А от подзаглавието на статията читателите научават, че България разчита много на политическа помощ от ЕС.

От месец май бившата българска посланичка в Берлин, а сега вицепремиер в правителството с ресор - европейските фондове, се опитва на място в родината си да "пресуши корупционното блато".

 На въпрос на изданието, дали след унищожителния доклад от Брюксел и замразените средства за България на стойност половин млрд. евро страната не е изправена пред провал, Плугчиева признава, че през последните 12 месеца има голямо изоставане.

На това правителството в София се опитва да противодейства с нови структури, една от които е и тази под нейно ръководство. Започнатият през април курс ще бъде продължен, уверява Плугчиева и подчертава, че не е възможно само за няколко седмици всичко да бъде свършено.

Първите резултати от новия план за действие на правителството се очакват още през септември, посочва Плугчиева. Следва въпрос, "дали страната е в състояние да реши проблемите със собствени сили?". Тук вицепремиерката посочва, че е поискала повече политическа и експертна помощ от ЕС, и че диалогът трябва да бъде подобрен.

Не само от българска страна, където има много пропуски, но така също и от Брюксел има още какво да се желае, казва Плугчиева. На въпрос, дали Брюксел не е готов да окаже необходимото съдействие на България, Плугчиева казва, че в момента не може да открие никой в Брюксел заради лятната ваканция.

В аграрния сектор, и по-специално млекопроизводителите имат в момента много тежки проблеми и чакат бърза реакция от Брюксел, тъй като става въпрос за специални разрешения. Българските млекопроизводители просто не могат да чакат 15 дни за да получат отговор от Брюксел, посочва Плугчиева.

 Следващият въпрос, на който тя отговаря, е колко високо е недоволството на обикновените българи? Тук вицепремиерката признава, че е незадоволително постигнатото в превенцията на корупцията, което поражда недоволство у хората. Освен това много дълго вече се точи реформата в съдебната система.

От друга страна през последните седмици се оформи едностранна кампания срещу България, в която се обсъждат някакви катастрофални сценарии за страната, които нямат нищо общо с действителността, особено за една динамично развиваща се страна с икономически ръст от 6 процента и липса на работна ръка, посочва Плугчиева.

Накрая тя определя като непродуктивни исканията на опозицията за предсрочни избори, тъй като те само биха довели до забавяне и блокиране на усилията за изпълнение на мерките от плана за действие. Това няма да ни помогне с нищо, казва пред "Die Welt" Меглена Плугчиева.

Източник:БГНЕС, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg