Димитров: Да не тръбим, че "Булгартабак" е пред фалит

524
Димитров: Да не тръбим, че

Има данни, които биха могли да говорят за влошаване на състоянието на "Булгартабак". Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Димитров обаче отказа да говори за тях с аргумента, че антирекламата и мрачните прогнози не са в посока да получим пазарна цена за "Булгартабак". Да тръбим от парламентарната трибуна, че структурата е пред фалит, не е сериозно, каза министърът в отговор на питане от депутата от ОДС Мартин Димитров.

„Стратегията по отношение на “Булгартабак” е приета от 39-ото Народно събрание в края на 2003 г. Това е закон и докато няма промени, се придържаме към него. Има концепция на ръководството на “Булгартабак”, представена на работещите в холдинга. Тя включва концентрация на производството в една или най-много в две фабрики, така че да се получи конкурентноспособно предприятие, което да може да бъде приватизирано на достойна цена“, обясни министърът.

Той изложи четири основни варианта, които могат да станат стратегия за решаване на проблема - само след решение на парламента.

Първият вариант е фабриките в Пловдив и Стара Загора да спрат да работят веднага. Колкото по-рано спрат да работят тези две фабрики, толкова по-малко са шансовете да трупат загуби. В момента екипът на “Булгартабак холдинг” е в Стара Загора за разговори, като на работещите в града се предлага всяка отработена година да бъде компенсирана със 1.5 заплата. Тоест ако някой е работил 20 години, ще получи 30 работни заплати компенсация. Предприятието да бъде продадено през борсата, като това може да стане за около 2 месеца.

Вторият вариант, който се предлага на работещите, е предприятията в Пловдив и Стара Загора да се затворят незабавно, но да останат с лицензите и марките, хората да получат същите обезщетения, но да почакат за приватизацията, така че да мине едновременна приватизация и на четирите фабрики. Да не се получава вътрешна конкуренция, ако едните се приватизират по-рано, а другите – по-късно. При този вариант хората ще получат обезщетенията, но ще чакат, например, 9 месеца, докато мине приватизацията, за да може при равни условия да стартират и четирите фабрики.

Третият вариант е всички фабрики да се приватизират едновременно без да се спират, с лицензите и марките. При този вариант се предполага, че фабриките в Пловдив и Стара Загора ще натрупат загуби и това ще влоши общото финансово състояние на холдинга. От тази гледна точка мениджърите на холдинга не подкрепят този вариант.

Четвъртият вариант, който беше индикиран от синдикатите, Стара Загора и Пловдив да спрат незабавно, да получат обезщетения и да се пристъпи към приватизация чрез търг с предварителни условия. В тези условия синдикатите искат да се договорят работни места и запазване на предмета на дейност.

Опасното е това, че тогава, когато спре да съществува “Булгартабак”, няма да има субект, който да следи за изпълнението на тези условия, тъй като приватизацията няма да е минала през Агенцията за приватизация и никой няма да контролира спазването на тези условия, посочи Петър Димитров.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...