Димитров: Да се потърсят резерви за намаляване на цените на тока със 7%

385
Димитров: Да се потърсят резерви за намаляване на цените на тока със 7%

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров проведе работна среща с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов. Двамата обсъдиха публикуваните проекти на решенията за цените на електрическата и топлинната енергия от 1 юли. Шушулов запозна представителите на МИЕ с предложението на ДКЕВР и аргументите на комисията.

Петър Димитров пък призова шефа на ДКЕВР и членовете на комисията да потърсят резерви, за да облекчат предвиденото повишение на цените на тока и парното. „Наясно сме с рекордния скок на горивата в международен план, но трябва да потърсим всички възможности за намаляването на предвиденото повишение в защита на българските граждани и за облекчаване на ценовия натиск", коментира министърът. Експерти на министерството направиха обстоен преглед и анализ на проекта за новите цени на ДКЕВР.
Предложението на Министерството на икономиката и енергетиката е предвижданото повишение на регулираните цени на електроенергията да бъде намалено със 7% за населението и със 7% за индустрията.

Основните резерви за понижението трябва да дойдат от намаляване с 10% на цените за пренос и достъп, като от НЕК трябва да намерят потенциал за намаляване на разходите при запазване стабилността на дружеството. При цените на производителите, където предвиденото в момента повишение е средно между 20 и 25%, мнението на експертите от министерството е, че могат да се търсят резерви за понижение с около 5%. Има потенциал в количествата комбинирана енергия, предвидена за изкупуване от НЕК. Количествата трябва да бъдат занижени с около 10-15%, смятат експертите на МИЕ.

По отношение на топлинната енергия трябва да се търсят варианти за понижение с около 1-2% чрез подобрена ефективност, е позицията на Министерството на икономиката и енергетиката.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg