Димитров – ръководител на възобновяването на два хидроенергийни проекта

966
Димитров – ръководител на възобновяването на два хидроенергийни проекта

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще координира и ръководи процеса по възобновяване на инициативата за изпълнение на хидроенергийните проекти „Никопол-Турну Мъгуреле” и „Силистра-Кълъраш”, съобщи правителствената информационна служба.

Димитров ще е председател на Междуведомствена работна група, която трябва да анализира предпроектното проучване с цел доказване на техническата, икономическата и екологичната им ефективност и целесъобразност; да проучи възможностите за публично-частно партньорство за реализиране на двата проекта и др.

Първите предпроектни проучвания за усвояване ресурсите на река Дунав са от 1956 г.
Проектът „Хидроенергиен комплекс „Никопол-Турну Мъгуреле” предвижда изграждането на язовирна стена на р. Дунав на 7 км северозападно от гр. Белене. Целта е подобряване на корабоплаването от устието на р. Рейн до устието на р. Дунав и оползотворяване на хидроенергийния пад в българо-румънския участък на реката след комплекса „Железни врата II”.

Очаква се с построяването на съоръжението двете държави да имат по 440 МW генераторна мощност и около 2200 GWh годишно производство на електроенергия. Ефектите от построяването на хидровъзела ще бъдат допълнени от хидро-техническия комплекс „Силистра-Кълъраш”. Той включва издигането на язовирна стена край Силистра и водноелектрическа централа с мощност 265 МWh и над 1642 GWh производство на електричество годишно.

Реализирането на проектите ще позволи производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници с нулева емисия парникови газове. Ще се подобрят плавателните условия по р. Дунав, използването на водите с цел промишлено водоснабдяване и напояване, ще се укрепи българският бряг и ще се повиши защитата от наводнения, ще бъдат разкрити нови работни места.

Заместник-председател на Междуведомствената работна група ще е заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. Членове ще бъдат представители на отделните министерства и на Българската академия на науките
Сред атракциите, които предлага на туристите, са: Panormagic, даващ възможност да се качиш на голям балон с горещ въздух, NEX Arcade - площ от 1500 кв. м, която е специализирана за практикуване на игри (боулинг, билярд, надбягвания и т.н.).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg