Димитров – ръководител на възобновяването на два хидроенергийни проекта

990
Димитров – ръководител на възобновяването на два хидроенергийни проекта

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще координира и ръководи процеса по възобновяване на инициативата за изпълнение на хидроенергийните проекти „Никопол-Турну Мъгуреле” и „Силистра-Кълъраш”, съобщи правителствената информационна служба.

Димитров ще е председател на Междуведомствена работна група, която трябва да анализира предпроектното проучване с цел доказване на техническата, икономическата и екологичната им ефективност и целесъобразност; да проучи възможностите за публично-частно партньорство за реализиране на двата проекта и др.

Първите предпроектни проучвания за усвояване ресурсите на река Дунав са от 1956 г.
Проектът „Хидроенергиен комплекс „Никопол-Турну Мъгуреле” предвижда изграждането на язовирна стена на р. Дунав на 7 км северозападно от гр. Белене. Целта е подобряване на корабоплаването от устието на р. Рейн до устието на р. Дунав и оползотворяване на хидроенергийния пад в българо-румънския участък на реката след комплекса „Железни врата II”.

Очаква се с построяването на съоръжението двете държави да имат по 440 МW генераторна мощност и около 2200 GWh годишно производство на електроенергия. Ефектите от построяването на хидровъзела ще бъдат допълнени от хидро-техническия комплекс „Силистра-Кълъраш”. Той включва издигането на язовирна стена край Силистра и водноелектрическа централа с мощност 265 МWh и над 1642 GWh производство на електричество годишно.

Реализирането на проектите ще позволи производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници с нулева емисия парникови газове. Ще се подобрят плавателните условия по р. Дунав, използването на водите с цел промишлено водоснабдяване и напояване, ще се укрепи българският бряг и ще се повиши защитата от наводнения, ще бъдат разкрити нови работни места.

Заместник-председател на Междуведомствената работна група ще е заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. Членове ще бъдат представители на отделните министерства и на Българската академия на науките
Сред атракциите, които предлага на туристите, са: Panormagic, даващ възможност да се качиш на голям балон с горещ въздух, NEX Arcade - площ от 1500 кв. м, която е специализирана за практикуване на игри (боулинг, билярд, надбягвания и т.н.).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...