Димитров: След затварянето на 3 и 4 блок токът скочи двойно на Балканите

421
Димитров: След затварянето на 3 и 4 блок токът скочи двойно на Балканите

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е на официално посещение в САЩ за участие в Международната конференция за възобновяема енергия, се срещна със секретаря по енергетика на САЩ Самуел Бодман.

Двамата изразиха общото становище, че е необходимо активното участие на Европейския съюз и САЩ за разширяването на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Димитров дискутира с американския си колега и въпроса за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Той подчерта, че в резултат на затварянето им, в България няма дефицит на електроенергия, но на Балканите се появява такъв и цените на тока са се повишили двойно. По думите му в някои страни, като Албания например, вече има режим на тока. Той отбеляза, че в Европа има ядрени реактори от същия тип, които работят.

Секретарят по енергетика на САЩ Самуел Бодман коментира, че би повдигнал въпроса пред Европейската комисия, но и България сама трябва да продължи активните разговори в тази посока.Той се ангажира да насърчи американските компании, които работят в сферата на ядрената енергетика (Уестингхаус и Дженерал електрик), да проучат възможностите за инвестиционно присъствие в България и по отношение на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Димитров и Бодман обсъдиха и енергийния проект за газопровода „Набуко”. Димитров увери американския си колега, че за България „Набуко” е приоритетен проект, тъй като е алтернативен източник на природен газ. Той подчерта, че в страната ни има политическа воля за бързата му реализация, ако се гарантират необходимите за неговото функциониране количества природен газ.

Самуел Бодман препоръча с цел ускоряване на проекта страните, включени в „Набуко”, да водят съвместни преговори с потенциалните доставчици на газ от Каспийския регион, като по този начин заявят общия си икономически интерес. Димитров заяви, че това ще бъде и една от темите, които българският президент Георги Първанов ще дискутира при предстоящото си посещение в Азербайджан.

Снимка: БГНЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg