Димитров: Трябва да се активизира политическата подкрепа за „Набуко“

847
Димитров: Трябва да се активизира политическата подкрепа за „Набуко“

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров направи презентация на тема „Енергийните потоци в Югоизточна Европа" в рамките на 15-та юбилейна конференция и изложба "Каспийски нефт и газ", която се провежда в Баку, Азербайджан. Неговото участие във форума бе в един панел с изказванията на Лорд Дъгби Джоунс, министър на търговията и инвестициите на Великобритания, Матю Брайза, заместник помощник секретар на американския Департамент на държавното бюро за европейски и евразийски въпроси и министъра на промишлеността и енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев.

Пред участниците във форума Петър Димитров защити тезата, че газопроводите „Набуко" и „Южен поток" не се изключват взаимно и има необходимост от реализацията и на двата проекта. Министър Петър Димитров се аргументира с факта, че общият капацитет и на двата газопровода ще бъде 62 млрд. куб метра газ годишно, а това количество през 2020 г. ще удовлетворява едва 1/3 от допълнителните потребности на страните от Европейския съюз.

По отношение на „Набуко" министър Димитров подчерта, че е задължително активизирането на политическата подкрепа за проекта, формата на която трябва да се уточни максимално бързо. Като основни източници за доставка на газ за „Набуко" министърът посочи на първо място Азербайджан заради високата степен на разработени находища и политическата си стабилност, след това Иран, Ирак и Египет, а на по-следващ етап Казахстан, Туркменистан, Узбекистан и др.

Петър Димитров бе категоричен, че в световен мащаб тръбопроводите за енергоресурси трябва да се експлоатират като транзитни съоръжения, а не като средство за препродажба на ресурсите, минаващи през територията на една или друга страна.

Пред участниците в конференцията Министър Димитров представи и икономическата ситуация в България.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg