Директният диалог с браншовите организации - приоритет за новия земеделски министър

537
Директният диалог с браншовите организации - приоритет за новия земеделски министър

Директният диалог с браншовите организации и създаването на конкурентоспособни български земеделски продукти.

Това са приоритетите на новият министър на земеделието и храните Валери Цветанов, стана ясно днес на среща на министъра с представители на птицевъдния сектор в МЗХ.

До 10 юни 2008 г. към МЗХ ще бъде създаден Агробизнес съвет, който ще включва представители от всички браншови организации, посочи министър Цветанов. Този съвет заедно със Научния съвет, който бе учреден на 12 май 2008 г. и включва представители на научната аграрна общност, както и експерти на министерството ще решават проблемите на земеделските производители. Целият екип на МЗХ ще работи мобилизирано в условията на пълна прозрачност, подчерта министър Цветанов.

Основните теми, които бяха обсъдени по време на срещата са субсидиите за птицевъдния сектор, хуманното отношение към кокошките носачки, както и строителството на нов Екарисаж у нас и възможностите големите предприятия да създадат собствени съоръжения за преработка на животинските отпадъци.

По Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. производителите, оглеждащи птици за месо и яйца имат възможност да кандидатстват по стартиралите вече мерки 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” и 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, а преработвателите на птиче месо по 123 „ Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, която се очаква да стартира до края на месец юни. До момента по Програмата за развитие на селските райони са подадени близо 500 проекта.

Министър Цветанов покани представители на птицевъдите на срещата между него и министъра на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Дачиан Чиолош, която ще се проведе на 15-16 юни 2008 г.

На срещата присъстваха зам.-председателят на Съюза на птицевъдите в България, н. с. д-р Димитър Белоречков, председателят на Продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо, Иван Ангелов и представители на сектора.

Днес министър Цветанов ще се срещне и със зърнопроизводители и представители на свиневъдния сектор.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg