ДКЕВР издава лицензии за разпределение на природен газ

885
ДКЕВР издава лицензии за разпределение на природен газ

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще издава лицензии за разпределение на природен газ за територии, които са извън Описа на новите обособени територии. Ако за тях има само един кандидат, те ще се издават без провеждане на конкурс, след като има съгласието на съответната община, предвиждат приетите от правителството изменения и допълнения на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката. Те са свързани с промените в Закона за енергетиката.

Регулаторът ще може да разшири обхвата на вече издадената лицензия, като включи към нея обособена територия. Това ще става само със съгласието на лицензианта и съответната община.

Всички лицензирани дружества в енергетиката трябва да съхраняват цялата информация за показателите за качеството на енергията, за непрекъснатост на снабдяването и за качество на обслужването на потребителите. По всяко време ДКЕВР има право да извършва мониторинг на изпълнението на показателите за качество на обслужването, както и на достоверността на предоставената информация.

При лицензиране на енергийно предприятие, което е част от вертикално интегрирана структура, чийто фирми също развиват дейности в енергетиката, ДКЕВР задължително ще изисква програма с мерки за гарантиране на независимостта на лицензианта от останалите дейности. Такава програма няма да е необходима само за вертикално интегрирани предприятия за природен газ, когато към разпределителната мрежа са се присъединили по-малко от 100 000 крайни потребители.

Потребителите задължително ще получават информация за участието на всеки енергиен източник в общия горивен състав при производството на електричество, доставено през предходната година. Енергийните дружества ще трябва да предоставят и информация за въздействието върху околната среда, емисиите от вредни газове и радиоактивните отпадъци, получени при производството на електрическа енергия.

В общите условия между енергийните предприятия и потребителите ще се определя и съдържанието на издаваните фактури. Те ще отразяват конкретни данни за измервателния уред, консумираната енергия за отчетния период и разбивка на цената по компоненти, ако такива са утвърдени от регулатора. Предприятията ще трябва да посочат реда и сроковете за получаване от потребителите на индивидуалните им сметки и срока за приемане на възражения.

Енергийните предприятия ще провеждат обществени обсъждания на проектите на общите условия като на тях задължително ще се канят обществени организации. По този начин подготовката на отделните документи ще става достъпно, публично и прозрачно за обществото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg